Ministrica je v Bruslju poudarila, da bo tudi Ministrstvo za kulturo RS v prihodnje še več pozornosti namenilo programom integracije priseljenih oseb v družbo in medkulturnemu ter medverskemu dialogu. Foto: Ministrstvo za kulturo
Ministrica je v Bruslju poudarila, da bo tudi Ministrstvo za kulturo RS v prihodnje še več pozornosti namenilo programom integracije priseljenih oseb v družbo in medkulturnemu ter medverskemu dialogu. Foto: Ministrstvo za kulturo
Julijana Bizjak Mlakar in Fleur Pellerin
Slovenska ministrica v klepetu s svojo francosko kolegico na istem položaju, Fleur Pellerin. Foto: Ministrstvo za kulturo
Ministrica je sodelovala tudi v osrednji razpravi zasedanja, ki je bila posvečena skupnemu ukrepanju proti uničevanju in nedovoljeni trgovini s kulturno dediščino na območjih oboroženih spopadov. Z izzivi varovanja kulturne dediščine se srečuje tudi Slovenija, ki se poleg pomanjkanja finančnih sredstev srečuje še s težavami pri vračanju predmetov kulturne dediščine v njihovo izvorno okolje. Foto: Ministrstvo za kulturo

Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, so ministri sprejeli sklepe Sveta in predstavnikov vlad držav članic o dopolnitvi delovnega načrta za področje kulture (2015-2018), kar zadeva medkulturni dialog. Ustanovili bodo delovno skupino, ki bo pripravila priročnik dobrih praks za vključevanje prebežnikov in beguncev v družbo prek umetnosti in kulture.

Slovensko opozorilo: premalo je sodelovanja med državami
V razpravi je Bizjak Mlakarjeva opozorila na pomanjkanje dobrih skupnih pobud držav članic EU-ja za rešitev begunske krize, saj so države, skozi katere potekajo migrantski tokovi, preveč prepuščene same sebi. Opozorila je, da se ne sme spregledati človeške razsežnosti krize, prav kultura pa lahko ponudi priložnosti za ustvarjalno sodelovanje, ki vodi k preseganju stereotipov in strahu pred drugačnostjo. Tudi ministrstvo za kulturo bo po njenih napovedih v prihodnje še več pozornosti namenilo programom integracije priseljencev v družbo ter medkulturnemu in medverskemu dialogu.

Obsodba uničevanja kulturne dediščine
V osrednji razpravi zasedanja, ki je bila posvečena skupnemu ukrepanju proti uničevanju in nedovoljeni trgovini s kulturno dediščino na območjih oboroženih spopadov, je Bizjak Mlakarjeva obsodila uničevanje, plenjenje in nedovoljen promet s predmeti kulturne dediščine kot napad na vrednote sodobne civilizacije.

Na ministrstvu podpirajo prizadevanja EU-ja za zaščito svetovne kulturne dediščine na območjih oboroženih spopadov. Ministrica je pozdravila ukrepe Evropske komisije na področju premične kulturne dediščine, še zlasti vzpostavitev učinkovitega sistema širjenja informacij o ogroženih predmetih kulturne dediščine. Predlagala je, da Evropska komisija razglasi leto evropske kulturne dediščine, s čimer bi javnosti poslala sporočilo, da prepoznava kulturno dediščino kot nosilko kulturnih identitet in gibalo razvoja družbe.

Ministri so na zasedanju sprejeli tudi sklepe sveta o kulturi v zunanjih odnosih EU-ja s poudarkom na razvojnem sodelovanju.

Ob robu ministrskega sveta pa je Bizjak Mlakarjeva z ministri razpravljala o digitalizaciji kulturne dediščine ter o financiranju in upravljanju evropske digitalne knjižnice Europeane.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.