Na renesančnem gradu Bogenšperk, kjer je v 17. stoletju ustvarjal tudi Valvasor, želijo s projektom bodočega Valvasorjevega središča z novimi programskimi in turističnimi usmeritvami odpreti nove priložnosti tudi za občino Šmartno pri Litiji ter Slovenijo na splošno. Foto: Janez Novak
Na renesančnem gradu Bogenšperk, kjer je v 17. stoletju ustvarjal tudi Valvasor, želijo s projektom bodočega Valvasorjevega središča z novimi programskimi in turističnimi usmeritvami odpreti nove priložnosti tudi za občino Šmartno pri Litiji ter Slovenijo na splošno. Foto: Janez Novak
Valvasor
Janez Vajkard Valvasor, znameniti polihistor in član Angleške kraljevske družbe, ene najstarejših akademij na svetu, je bil rojen leta 1641 v Ljubljani in umrl v Krškem leta 1693. Foto: Narodni muzej Slovenije
Slava vojvodine Kranjske

Javni zavod Bogenšperk je pripravil slovesnost ob predstavitvi popolnega prevoda druge knjige Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske v slovenski jezik, s katerim Slovenija po več kot 300 letih postopno dobiva celovit prevod tega izjemnega polihistorskega dela. Prevod druge knjige sta predstavila prevajalca Doris in Božidar Debenjak. Drugi del prireditve je bil namenjen predstavitvi strokovne zasnove za celostno vsebinsko in programsko prenovo gradu Bogenšperk, ki intenzivno poteka v okviru Javnega zavoda Bogenšperk.
Pri prenovi sodelovanje z muzeji
Pri strokovno zahtevnem projektu prenove zavod sodeluje z Narodnim muzejem Slovenije, Tehniškim muzejem Slovenije, Slovenskim etnografskim muzejem in zunanjima strokovnima sodelavcema, Janezom Bogatajem ter oblikovalko Polono Zupančič.

Na gradu Bogenšperk želijo s projektom bodočega Valvasorjevega središča z novimi programskimi in turističnimi usmeritvami odpreti nove priložnosti tudi za občino Šmartno pri Litiji ter Slovenijo na splošno. Sodelovanje omenjenih ustanov je prvo tovrstno sodelovanje pri nas, po predstavitvi načrta prenove pa so njihovi predstavniki podpisali dogovor o nadaljnjem sodelovanju pri projektu. Razstavo o projektu Valvasorjevega središča je odprla Damjana Pečnik, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

Na Bogenšperku Valvasor najustvarjalnejši
Grad Bogenšperk je eden najpomembnejših renesančnih gradov na Slovenskem, kjer je svoje najustvarjalnejše obdobje od 1672 do 1692 preživel tudi Janez Vajkard Valvasor. V tem času je objavil raziskavo o Cerkniškem jezeru, ki mu je omogočila članstvo v Angleški kraljevi družbi. Valvasor je 1678 ustanovil prvo grafično delavnico na Kranjskem, izdal več topografskih del, izdelal načrt za predor Ljubelj ter izumil nov postopek ulivanja kipov. Njegovi zapisi o življenju in navadah kmečkega prebivalstva v drugi polovici 17. stoletja na Kranjskem so izšli v Valvasorjevem najpomembnejšem delu Slava vojvodine Kranjske, ki je bilo natisnjeno leta 1689 v Nürnbergu.

V prihodnosti naj bi s prenovo grad Bogenšperk z okolico postal prostor večstranskih dejavnosti, kulturnih, raziskovalnih in turističnih programov. Valvasorjevo delo na čelu s Slavo vojvodine Kranjske in drugimi topografskimi deli je bilo več kot 200 let evropska norma in standard za razumevanje ter oblikovanje pravega odnosa do lokalnih in regionalnih kultur. Zato je njegovo delo izziv sodobnim razumevanjem tega temeljnega poslanstva, na katerem temelji Evropska unija, ki tudi sofinancira Projekt celostnega načrta vsebinske in programske prenove gradu v Valvasorjevo središče na gradu Bogenšperk.

Slava vojvodine Kranjske