Veno Taufer je mnenja, da je vest o izključitvi v medije prišla prezgodaj in da je škandal
Veno Taufer je mnenja, da je vest o izključitvi v medije prišla prezgodaj in da je škandal "ljudem prišel prav v kulturno zabavo". Foto: RTV SLO
Decembra lani je 20 članov častnemu razsodišču PEN-a predlagalo, naj presodi, ali je Janez Janša še lahko njihov član. Častno razsodišče v sestavi France Bučar, Manca Košir in Neža Maurer je konec februarja odločilo, konec marca pa je upravni odbor izključitev tudi potrdil. Od takrat so PEN zapustila številna znana imena: Alenka Puhar, Andrej Capuder, Igor Grdina, Anton Stres, Tone Kuntner, Dimitrij Rupel, Brane Senegačnik, Drago Jančar, včeraj Boris Pahor, danes pa še Feri Lainšček in Mitja Čander. Foto: RTV SLO

"70 let sem že priča raznim gonjam najrazličnejših -izmov, od fašizma in nacizma in seveda do komunizma. Nanje sem zato alergičen: ko zavoham gonjo na deset kilometrov, se mi naježi koža. Nočem se postavljati v vlogo političnega komentatorja, a po svoji gesti izstopa sem spet globoko zadihal in se počutil svobodnega," je svoj izstop iz Slovenskega centra PEN v oddaji Odmevi komentiral Snoj.

Taufer: O Janši ne morem razmišljati drugače kot o politiku
"Tudi sam sem začutil alergijo, a že kako leto prej," je na to pripomnil predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer. "Takrat se je v Reporterju, poluradnem glasilu SDS-a, začela gonja name, češ da sem udbovec." Taufer kljudb temu zatrjuje, da izključitev Janeza Janše ni bila neposreden odgovor na obtožbe proti njemu samemu. Na očitek Borisa Pahorja, da PEN ne bi smel "sprejemati spolitiziranih odločitev", pa opozarja: "O Janezu Janši v zadnjih 22 letih ne morem razmišljati kot o članu PEN-a, saj deluje v vlogi politika. Vseeno pa bi se moral zavedati, da je tudi član PEN-a in ne zahtevati od ostalih članov, naj mu izdajo imena avtorjev določenih člankov, kot je to naredil z Igorjem Koršičem."
"Saj vendar živimo v družbi, v kateri se da povedati svoje mnenje in nato nanj tudi odgovoriti - in to verbalno ali v medijih, pa ne z metanjem iz društva!" opozarja Snoj, ki trdi tudi, da je sam članarino PEN-a zaradi nestrinjanja z njegovo politiko pred časom nehal plačevati "prav zato, da bi me vrgli ven", pa se to ni zgodilo.

Iz slovenskega PEN-a odhajajo pisatelji in pesniki v glavnem zato, ker se ne strinjajo z izključitvijo Janeza Janše iz tega uglednega društva. Društvo šteje nekaj več kot 100 članov in takega osipa, kot ga doživlja zdaj, še ni doživelo. Od leta 1926, ko je bil PEN ustanovljen, ni bilo še nikogar, ki bi ga izključili zaradi njegovih izjav.

Osip, kakršnega PEN še ni doživel
Osip, kakršnega PEN še ni doživel