Uradno odprtje dogodka bo v soboto v armenski prestolnici Erevan, kjer so se že zbrali nacionalni koordinatorji dnevov. V soboto popoldne bodo v Erevanu zagnali novo interaktivno spletišče, kjer bodo objavljene podrobnosti o spomenikih, ki se odpirajo za javnost.

Letošnji dnevi sicer prinašajo bogato ponudbo dogodkov. Na Severnem Irskem si bodo obiskovalci lahko predstavljali, kako se je bilo vojskovati v srednjem veku, ko bodo občutili težo meča in verižnega oklepa, na Nizozemskem je tema letošnjih dnevov Moč in slava, v Švici pa so se odločili obuditi krajinsko dediščino na temo ognja, svetlobe in energije.

V Sloveniji dogajanje šele konec septembra
V Sloveniji, kjer letos poteka sto let od začetka organiziranega varstva premične in nepremične kulturne dediščine, bodo dnevi potekali pod naslovom Sto let v dobro dediščine. Širšo javnost bi radi pri tem seznanili z delom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in pokazali, kako se je zavest o pomenu vseh vrst dediščine danes ukoreninila med državljani. Uradno odprtje slovenskih dnevov bo sicer šele 28. septembra na gradu Rajhenburg, sklenili pa se bodo 5. oktobra.

20 milijonov obiskovalcev?
Po besedah evropske komisarke za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androule Vassiliou so dnevi odlična pobuda, v kateri lahko uživajo ljudje vseh starosti in iz vseh družbenih okolij. "Letos pričakujemo, da bo več kot 20 milijonov odraslih in otrok izkoristilo to posebno priložnost in obiskalo spomenike, ki so sicer zaprti za javnost," je sporočila.

Dnevi evropske dediščine so nastali na pobudo Evropske unije in Sveta Evrope leta 1985, potekajo pa od leta 1999. Pri dogodku sodelujejo države podpisnice evropske kulturne konvencije. Kulturni dogodki postavljajo v ospredje lokalne značilnosti ter tradicije, arhitekturo in umetniška dela.