Foto:
Foto:
Mala Kline v predstavi Campo de' Fiori
Laboratorij za nove medije Ljudmila

Nagrade Liberalne akademije, ki je bila leta 1992 oblikovana kot Društvo za proučevanje politične demokracije in liberalizma, so podelili na Metelkovi v Ljubljani. Zlata ptica je priznanje (po)ustvarjalcem za izjemne dosežke na več področjih kulturnega ustvarjanja, podeljujejo pa jih že od leta 1975.

Žirijo, ki ji je predsedoval Dušan Jovanović, so sestavljali Igor Leonardi, Matej Bogataj, Tanja Zgonc, Sašo Podgoršek, Vuk Čosič, Metka Krašovec, Aleš Vodopivec in Uroš Zupan.

Energične plesne stvaritve
Plesalka Mala Kline se je slovenski javnosti lansko leto predstavila s prvencem Campo de'Fiori, trenutno pa umetnica sodobnega plesa pripravlja projekt na Dunaju. Njena prva predstava tematizira idejo razpotja, kjer se razodevata dva različna svetova. Podobno tematiko lahko zasledimo tudi v njenih novih projektih, v katerih razmišlja o svobodi in plesu.

Ustvarjalnost in pomen
V obrazložitvi nagrad lahko med drugim preberemo, da je kipar Mirko Bratuša nagrajen za inovativnost opusa, ki v vsebinski in likovni zasnovi izraža idejno pestrost. Njegovi kipi delujejo kot abstraktna sinteza ustvarjalnosti in domišljije, kljub temu pa gledalcu prenesejo nek pomen, tako prek umetniškega, pomenskega kot tudi funkcionalnega izraza.

Vedno zanimive teme
Pisateljica Polona Glavan je nagrajena za kratke zgodbe Gverilci. Te so žirijo prepričale z družbeno aktualnostjo, ki se zrcali v življenju junakov. Kot glavne odlike omenjenega dela so izpostavili svežino in univerzalni način pisanja, saj zgobe Glavanove lahko smiselno prenašamo tudi v druge kulturne kontekste.

Raziskovanje in umetnost
Laboratorij za nove medije Ljudmila je bil ustanovljen leta 1994 in od tedaj deluje na področju raziksovanja družbenega vpliva digitalnih medijev. Kot svoje najuspešnejše projekte lahko naštejejo odprtje prve internetne kavarne v Vzhodni Evropi in globalno vzpostavitev spletne umetnosti.

Za razvoj Liffa
Programska direktorica Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe
Jelka Stergel je nagrajena za selektorkso delo na festivalu, prek katerega je dosegla, da je Liffe eden bolj poznanih filmskih festivalov na našem območju. Zlata ptica je prva nagrada, ki jo je Stergelova prejela za vodstveno delo na Liffu.

Predsednik žirije Jovanović je ob predstavitvi nagrajencev opozoril, da so nagrade namenjene predvsem mladim umetnikom, posebej pa je izpostavil negrajenca, ki se nekoliko razlikujeta od dosedanjih - laboratorij Ljudmila in Jelka Stergel - pri katerih nagrada pomeni priznanje celotni ekipi projekta.