Leninov spomenik iz Dresdna se je leta 2009 v okviru umetniškega projekta Rudolfa Herza podal na turnejo po Evropi. V objektiv so ga ujeli tudi na kölnskem trgu Roncalli. Foto: EPA
Leninov spomenik iz Dresdna se je leta 2009 v okviru umetniškega projekta Rudolfa Herza podal na turnejo po Evropi. V objektiv so ga ujeli tudi na kölnskem trgu Roncalli. Foto: EPA
Stalin
Ležeči Stalinov spomenik, ki je prišel v last Josefa Kurza leta 1992. Foto: EPA

Kamniti in bronasti spomeniki megalomanskih razsežnosti so po zatonu vzhodnega bloka pristali v lasti nekdanjega lastnika tovarne za naravni kamen na nekdanjem Švabskem, zgodovinski in jezikovni pokrajini, ki danes obsega velik del nemške zvezne dežele Baden-Württemberg.

Sanje o spominskem parku ogromnih skulptur
Lastnik tovarne Josef Kurz je načrtoval ureditev spominskega parka s skulpturami, kakršne lahko najdemo v nekaj evropskih državah. Vendar pa je umrl še pred uresničitvijo svojega načrta in tako so nekateri spomeniki ostali na dvorišču njegove tovarne v mestu Gundelfingen. Nedavno se je njegov sin, prav tako Josef Kurz, odločil za prodajo spomenikov na spletni dražbi, namenjeni torej kupcem z vsega sveta, saj se očetov načrt že več kot dve desetletji ni premaknil z mrtve točke.

Rdeči predstojnik kolodvora v Dresdnu
Med najslavnejše monumentalne spomenike v Kurzevi lasti zagotovo spada Leninova upodobitev, ki je v času Nemške demokratične republike oziroma, natančneje, med letoma 1974 in 1992, stala pred dresdensko glavno železniško postajo in je bila znana kot Rdeči predstojnik kolodvora.

Vendar je bila usoda približno 12-metrskega in 80-tonskega granitnega Lenina na dražbi zapečatena v pičlih treh minutah, saj ni nihče dal ponudbe za spomenik, katerega izklicna cena je bila 150.000 evrov. V Dresdnu se je pravzaprav razpravljalo, ali naj si prizadevajo za vrnitev kipa v njegovo nekdanje domovanje, za kar se je zavzemal levo usmerjeni del mestnega sveta.

Veljaki za zdaj ne potujejo nikamor
Prvi kip v Kurzevi zbirki je bila ogromna Stalinova upodobitev iz peščenjaka, ki je nekoč stala na čeških tleh. Na sobotni spletni dražbi pa so poleg Lenina in Stalina pod kladivo šli še bronast doprsni kip in kip iz porfirja nekdanjega vodje Nemške komunistične partije Ernsta Thälmanna, bronasti kip enega od ustanoviteljev Komunistične stranke Češkoslovaške Klementa Gottwalda ter nekdanjega premierja in predsednika komunistične Češkoslovaške Antonina Zapotockija. Za zdaj oziroma vsaj po tej dražbi pa prav nobeden od teh ogromnih kipcev ni zamenjal lastnika.