Mischa Leinkauf in Mattias Wermke v izjavi za javnost poudarjata, da je bila intervencija White American Flags umetniški projekt. Foto: EPA
Mischa Leinkauf in Mattias Wermke v izjavi za javnost poudarjata, da je bila intervencija White American Flags umetniški projekt. Foto: EPA
Zastavi sta bili z mostu odstranjeni že ob pol šestih zjutraj. Foto: EPA
Storilec oz. storilci so najverjetneje na stolpa splezali po zunanji strani. Foto: EPA

Umetniška intervencija je bila "poklon javni umetnosti" v "samem srcu ustvarjalnosti," sta razložila umetnika iz Berlina. Obenem sta hotela obeležiti približujočo se stoletnico smrti arhitekta slavnega mostu, ki je bil nemškega rodu. John August Roebling je umrl leta 1926.

Umetniška potegavščina, ki sta jo opravila ponoči in je policijo pustila brez pametnih odgovorov, je Američane prestrašila predvsem zato, ker je opozorila na očitno pomanjkljivo varovanje mostu. Policija je že takrat zatrdila, da dejanja ne nameravajo obravnavati kot zgolj nedolžno šalo ali umetniško izjavo.

Beli zastavi sta na vrhu kamnitih stolpov, ki k tlom sidrata Brooklynski most, vihrali več ur, preden so jih končno sneli.

"Spoštljiva potegavščina"
Mischa Leinkauf
in Mattias Wermke v izjavi za javnost poudarjata, da je bila intervencija White American Flags umetniški projekt, le eden v vrsti njunih posegov v urbano okolje. Pravita, da sta tako most kot zastave obravnavala z dolžnim spoštovanjem ter da je vrnitev izginulih dveh že "v teku".

V minutah pred zamenjavo (v zgodnjih jutranjih urah 22. julija) so varnostne kamere na mostu ujele do pet ljudi, ob pol šestih zjutraj pa so gradbeni delavci prvi opazili, kaj je drugače. Vhoda v oba stolpa sta bila ves čas zaklenjena in vanju ni nihče vlamljal.

Nista bili "pravi" beli zastavi
Policija je nato odstranila dve samo na prvi pogled beli zastavi, ki sta bili - ob podrobnejšem pregledu - standardni ameriški zastavi, razbarvani z belilom.

O simboliki geste se je na Twitterju razvila živahna debata, "osumljeni" pa so bili najrazličnejši storilci, od kolesarjev do nezemljanov. Nekateri so s prstom kazali na ameriškega umetnika Jasperja Johnsa, ki je v Metropolitanskem muzeju umetnosti zastopan s sliko White Flag.