Drugo
FF
Naslednja tri leta se bo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani kot nevtralna oblika za kateri koli spol uporabljala ženska, in ne moška slovnična oblika, nato pa izmenično moški in ženski spol. Foto: BoBo
FF
Smernice za spolno občutljivo rabo jezika so na fakulteti oblikovale članice Komisije za ženske v znanosti. Foto: BoBo

Dodaj v

Ob spolno občutljivi rabi jezika - argumenti za in proti

V oddaji Arsov forum
7. junij 2018 ob 11:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Senat Filozofske fakultete v Ljubljani je konec aprila sprejel sklep, da se v internih pravilnikih v naslednjih treh letih za kateri koli spol kot nevtralni uporablja ženski slovnični spol.

Odločitev je v javnosti naletela na burne odzive, namen radijske oddaje Arsov forum pa je bil vrnitev k argumentom za in proti, osvetlitev razlogov za sprejetje takšne odločitve.

Kot pravi izredna profesorica na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo, članica Senata Filozofske fakultete dr. Uršula Čebron Lipovec, je Svet Evrope že leta 1990 s priporočilom opozoril na problem seksističnosti jezikovnih sistemov. "Na nek način vsi iščemo druge, neseksistične rabe jezika, kjer moške oblike ne bi bile edine, ne bi bile preferirane in ne bi bile dojete kot nevtralne. Jezik je skupna last, o jeziku se morajo odločati tako strokovnjaki kot drugi, hkrati pa morajo biti ti strokovnjaki občutljivi na to, kako jezik živi, kako se spreminja. Potrebna je široka debata, saj smo mnogi, ki pišemo najsi bo znanstvene ali poljudne članke, ali pa vi na radiu, ko govorite, neprestano v zadregi, na kakšen način naj govorimo neseksistično oziroma kako naj govorimo čim bolj vključujoče," je v oddaji še povedala sogovornica, ki se ji zdi bistveno, da se odpremo za te drugačne oblike.

Treba je poznati trenutne zmožnosti jezika
Redna profesorica na Oddelku za slovenistiko, predsednica Slavističnega društva Slovenije dr. Andreja Žele, pa je poudarila, da spolno občutljiva raba jezika absolutno ni nekaj izrednega za ta čas – ta tema je bila in bo še aktualna. "Vsekakor pa stroka, v tem primeru jezikoslovje, mora imeti svojo besedo. Problem je v tem, da je treba poznati trenutne zmožnosti jezika in zgradbo jezika, ker sicer se z uporabo tega jezika smešimo - če gremo namreč mimo jezikovnih pravil in zmožnosti, ki jih jezikovni sistem dovoljuje. Ne moremo govoriti o problemu v jeziku, če lastnega jezika ne poznamo dovolj."

Z Uršulo Čebron Lipovec in Andrejo Žele se je v oddajo Arsov forum 3. programa Radia Slovenija, Ars pogovarjal Vlado Motnikar.

Vabljeni k poslušanju spodaj pripete oddaje.
M. V., M. K.
Prijavi napako
Komentarji
bunta
# 07.06.2018 ob 11:40
@ples

Je treba locit med odprtostjo in neumnostljo.
tanj
# 07.06.2018 ob 11:29
Ne vem, zakaj jim je tega treba bilo. Že pred tem niso želi kakšnih hudih simpatij in roko na srce, tudi pretirani resno jih večina ne jemlje...
Canis.Lupus
# 07.06.2018 ob 11:42
Jezik je skupna last

Ja, skupna last. Ne od zblojenih SJW-jev na FF. Jezik se razvija in prilagaja rabi. Še vedno se je.

Saj nekoč smo tudi govorili (še sam pomnim, pa nisem še tako star) gospa doktor ipd. Danes pa je samoumevno, da se reče doktorica, profesorica, direktorica ... Brez prisile!

SLO jezik je močno spolno zaznamovan (se menda tako reče) in večina stvari je ali Ž ali M spola. Sedaj pa bi radi to nasilno maličili da se zadosti fetišem manjšine norcev, ki seseveda ne bodo ustavili. Ko bodo videli da gre to skozi bo prišel naslednji cilj in naslednji ...

Končali bomo pa kot Kanadčani, kjer si lahko kaznovan, če (boknedaj) nekoga nagovoriš v napačnem spolu.

Take zadeve je treba v kali zatret! Ker, prislila je skozi zgodovino vedno obrodila vrhunske rezultate, a ne de ...
Omega
# 07.06.2018 ob 11:42
Mah brezvezno kompliciranje... se vidi da imajo preveč časa...

Zdej pa naj pride še leva politična opcija vn s predlogom, da se bomo vozili po levi strani vozišča 3 leta in po desni 3...pač..čist tak...da bo politično korektno..
monasiti
# 07.06.2018 ob 11:51
Bogi komarji, vsi čez njih p12d1j0, pa niso nič krivi. Kri pijejo samo njihove partnerice ženskega spola...... komarke?
Kakšna spolno opredeljena krivica se šele njim dogaja!
Timshel
# 07.06.2018 ob 12:03
Jezik je primarno orodje sporazumevanja.

Za sporazumevanje je ključno, da jezik omogoča učinkovitost in nedvoumnost. Pomembno je tudi, da do tega pridemo z najpreprostejšimi in čimbolj samoumevnimi pravili.

Trenutno obnašanje na FF (in po novem tudi FDV) je daleč od te smotrnosti. Še več. Zlorabljajo jezik za zdravljenje frustracij določenega dela univerzitetne populacije, ki očitno nima pametnejšega dela.

Obstajajo področja življenja, kjer lahko sprejmemo ukrepe za izboljšanje položaja žensk. V članku opisani predlog ne spada zraven. Proti.
sm0ve
# 07.06.2018 ob 11:55
Samo kompliciranje brez vrednosti.
Brisko
# 07.06.2018 ob 12:22
Tole je predlog, kateremu se je najpametneje dve minuti od srca nasmejati, potem pa pozabiti nanj.
atlas2
# 07.06.2018 ob 12:19
Ko bi se raje s čim pomembnejšim ukvarjali ... sem študirala na filofaksu in vem, da je veliko pomembneših stvari za uredit. To, da se v dokumentih uporablja moška oblika samostalnikov, ki velja tudi za ženske sploh ni največja krivica, ki se tam dogaja. Jaz osebno kot ženska nisem utrpela nobene škode zaradi tega.
Če res ne vejo več, kaj bi pametnega počeli naj jim dam samo en, dva predloga:
Zelo smiselno bi bilo če bi od profesorjev zahtevali neke jasne kriterije, po katerih ocenjujejo izpite in se glede tega nehali izgovarjat na neko "avtonomijo profesorja." Zdaj se žal dogaja, da nekateri ocenjujejo "po občutku" glede na trenutno razpoloženje. Seveda niso vsi taki, se pa najdejo. Izpiti bi morali bit tudi smiselno sestavljeni, na pa da študent(ka) dobi list papirja, in na njem tri besedne zveze o katerih mora napisat malo da ne do vejice točno tako, kot piše v knjigi , ki jo je po možnosti napisal ravno nosilec tega predmeta. Niso vsi "izpiti" taki, se pa najdejo in ne samo na filofaksu. Mislim da je taka praksa pri izpitih za študentke (pa seveda tudi študente) veliko bolj problematična, kot to ali so samostalniki v dokumentih v ženski ali moški obliki.
Druga pametna stvar, s katero bi se lahko ukvarjali pa je, da bi malo preverili, kateri predmeti so v predmetnikih in katere vsebine vključujejo. Vsaj tretjino (verjetno še več) je namreč čistega balasta - nepomembnih tem ali pa nekega teoretiziranja brez vsakega stika z realnostjo. Ker te vsebine tratijo čas in energijo študentov in profesorjev in denar države zmanjka vsega naštetega za pridobivanje uporabnih znanj.
Coen
# 07.06.2018 ob 12:32
@kapucinka,

še z vsako žensko, ki sem po tej bedariji od FF govoril, je bila enakega mišljenja, kot smo vsi tukaj - ta sprememba je eden največjih idiotizmov v zadnjih par letih. Enaki tako ali tako ne bomo nikoli in namesto, da bi se ženske osredotočile na tisto, v čemer blestijo, želijo na vsak način biti enako uspešne na vseh področjih, kot so moški, pa tudi če to pomeni iti preko trupel. Bedarija.

Žal mi je samo tistih žensk, ki dejansko želijo narediti nekaj iz sebe, ki gredo skozi celoten postopek brez nekih zblojenosti o (ne)privilegiranosti spola in, tako kot moški, poskušajo, poskušajo in poskušajo, dokler jim dejansko ne uspe na svojem področju. Žal mi jih je zato, ker se one nimajo časa ukvarjati s takimi bedarijami, kot se ukvarjajo kvazi feministke, ki jim s svojimi izpadi delajo več škode kot pa koristi.
ajvard
# 07.06.2018 ob 12:04
ženska oblika besede mislec je?
aljaz26
# 07.06.2018 ob 12:06
Vi si res želite trumpa v sloveniji.
avgust
# 07.06.2018 ob 12:48
@kapucinka

Jaz sem ženska! In lahko ti povem, da sem ponosna na to, da sem ženska in dobro počutim v svoji koži kot ženska.

Žal mi je, če svet okoli sebe doživljaš kot ga doživljaš. Sama nisem nikoli niti pomislila, da bi me slovenski jezik (ali kateri drug jezik, če delam v tuji državi) napadal kot žensko ali me kako drugače omejeval.

Tudi s strani moških, nimam nekih slabih izkušenj....če potrebujem, prosim in mi pomagajo. Ne vem veš, si mi dala misliti, mogoče se pa svet okoli nas odziva na to, kaj mi nosimo v sebi.

In kot ženska ti povem, da takoj, ko sem prebrala to idejo (prvo novico v časopisih), sem bila zgrožena nad to pogrunatavščino.
feminist
# 07.06.2018 ob 12:39
Z Uršulo Čebron Lipovec in Andrejo Žele

ker javno hiso RTV placujejo vsi verjamem, da bo v oddaji tudi nasprotna stran predtavljena in ne bo samo enosmeren pogled (a.k.a. propaganda) predstavljen.
feminist
# 07.06.2018 ob 12:29
Meni je to načeloma kul.

indoktrinirancem so taki ukrepi vedno kul.
ce se hocejo it enakopravnost in stekam, da jih moti da je kot nevtralni spol uporabljan moski, pol se komot presalta namesto iz. npr. "uporabnik" na "uporabnica/-k" pa je volk sit in koza cela, ter vsi zadovoljni.
tako pa bo namesto zelene enakopravnost zgolj ufurana druga skrajnost, zaradi katere bo "zaprtost" oz. odpor toliko vecji.

posledica taksnega "power-grab"-a, pa je najlepse videti v procesu proti Lindsay Shepherd v Kanadi (kakopak), kjer je stvar potekala dobesedno kot v casu komisarijatov za zelezno zaveso.
ampak ravno folk, ki se prodaja kot liberalne, je liberalen samo do isto mislecih.
osebno me ne moti, ker bo upro toliko vecji in bo toliko bolj zanimivo gledat kako se bo taiste fore uporabljalo ko bodo "ta desni" na oblasti - sam da ne bo pol jok in stok.
mrgoda
# 07.06.2018 ob 12:15
ta in podobne neumnosti zgolj dokazujejo, da Slovenke kakšnih resnih problemov pač nimajo
pace
# 07.06.2018 ob 13:25
To nima nobene veze z razvojem jezika temveč z izvajanjem zelo grobega ideološkega nasilja nad jezikom?
Mar bomo kot družba to dopustili?

"Izbira ženske slovnične oblike za prezrte glasove se na fakulteti z jezikoslovnimi oddelki bere kot cinizem. Po že prej omenjenem znanstvenem članku Razmerje med spolom kot potezo reference in spolom kot slovnično kategorijo Olge Kunst Gnamuš namreč še vedno velja: Pri raznospolnih referencah in poimenovanjih zanje so oblike za moški spol vključevalne, oblike za ženski spol izključevalne. Če ženska raznospolno skupino nagovori z obliko za ženski spol, iz nagovora izključi moške člane skupine.

Uvajanje ženskega slovničnega spola za vse spole torej deluje izključevalno. Na jezikovni ravni se to kaže z izključevanjem moških članov skupine, izključevalen pa je bil tudi postopek odločanja na Filozofski fakulteti. Zato ne verjamem, da bodo take jezikovne spremembe prispevale k boljši družbi, nasprotno – v njih je vedno bolj prepoznavna težnja po izključevanju vseh, ki razmišljamo drugače od trenutnega razpoloženja odločevalcev."

Dr. Saška Štumberger je docentka na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Oddelek za slovenistiko.
exnigma
# 07.06.2018 ob 13:24
Ko sem hodil v šolo, pri slovenščini nikoli nisem blestel. Moja slovnica je bila takšna:
"Z očetom sva se igrali, nakar je prišel mama, ki nama je pobralo igrače"

Učiteljica mi je dajala enice, sošolci so se norčevali - ne vedoč da sem 30 let pred vsemi!! :)
acoschwanz
# 07.06.2018 ob 12:39
Tole bi sodilo v rubriko "saj ni res, pa je". Neumno.
Nadja92
# 07.06.2018 ob 12:29
Meni se tole zdi čista zguba časa, ampak očitno na filofaksu nimajo pametnejšega dela. Evolucija ne pa neka prisila.

Me spomni na eno gospo, ki je v cerkvi vedno vztrajno molila v zenski obliki, meni se je pa zdelo blazno trapasto. Jaz se ob uporabi moske oblike ne pocutim popolnoma nic diskriminirano in ogrozeno.
avgust
# 07.06.2018 ob 12:04
@bunta
Točno tako!

Se strinjam z odprtostjo in vnašanjem sprememb, vendar naj bodo spremembe pozitivne in naj ne prinašajo dodatnih težav, nesmislov, smešenja itd.
Kvantni mehanik
# 07.06.2018 ob 14:03
Kaj ko bi senat FF raje sprejel sklep, da bo fakulteta usposabljala zaposljive diplomante? .

Pardon, diplomantke, press.
zerorez
# 07.06.2018 ob 12:16
Dajmo spremenit pravila, da se kapucinka dobro pocutila, ko bo nagovorjena. Ker, ne pozabite, ni edina. Sta se dve drugi, ki se pocutita podobno, ce ne se malo slabse.
Kvantni mehanik
# 07.06.2018 ob 14:01
@Ples

Svet se spreminja, jezik tudi.

Pa ne z dekretom senata FF, izdanega na horuk in brez javne razprave.
Canis.Lupus
# 07.06.2018 ob 12:40
Ples
# 07.06.2018 ob 12:06
Prijavi neprimerno vsebino @Canis.Lupus
SLO jezik je močno spolno zaznamovan (se menda tako reče) in večina stvari je ali Ž ali M spola. Sedaj pa bi radi to nasilno maličili da se zadosti fetišem manjšine norcev, ki seseveda ne bodo ustavili. Ko bodo videli da gre to skozi bo prišel naslednji cilj in naslednji ...

Tu ne gre za poimenovanje stvari, niti za živali, ampak za ljudi. In je odvisno, kako gledaš - ali vidiš to kot poskus nasilnega maličenja ali v dosedanji rabi vidiš izmaličenost. Mogoče je bilo pa do zdaj zadoščeno fetišem večine norcev?

Meni se zdi logično, da jezikoslovci razmišljajo tudi o tem, zakaj pa ne bi? Svet se spreminja, jezik tudi.

Včasih se mi zdi, da vas je ene strah razmišljanja, kakor: raje ne, tako kot je je ok, včasih pa je bilo še bolje. Meni je pa to tuje, nasprotno, mislim, da bi morali stremeti k rasti splošne zavesti, ne samo k rasti BDP.


Nič ni narobe oz. pohvalno, da jezikoslovci razmišljajo. A eno je ramišljanje in recimo uvajanje novosti v jezik postopoma z pametnimi argumenti in glede na dejansko rabo jezika na terenu. Drugo pa je, da se npr dekan FF sprdne in se odloči da sedaj bo pa tako in tako. TEGA jaz ne maram.

Jezik se je razvil kot se je. In se bo razvijal dalje. In razvijal se bo neodvisn od vsiljenih "progresivnih" zamisli. IN ker ne bo šlo zlepa, se bojim, da bodo "napredni" jezikoslovci, ki se sedaj v to vtikajo poskusili s prisilo. Lahko pa se seveda motim.

kapucinka

# 07.06.2018 ob 12:10
Prijavi neprimerno vsebino Koliko od vas, gornjih komentatorjev, ki odločitev FF označujete kot "neumno", "brezvezno kompliciranje", "prisilo" ali pa ob tem zmerjate ženske, JE žensk?
No, dajte, koliko vas JE žensk??
Boste vi govorili v mojem imenu o tem, kako jaz dojemam tole pravilo .."moška slovnična oblika je nevtralna in velja za oba spola"?

Jaz sem rada nagovorjena tako, kot o sebi govorim in razmišljam jaz - v ženski slovnični obliki.


Jaz, jaz jaz ... :)

Zakaj mislite da je to napad na ženske? Kdo mislite da vas ogroža?
A spet mi zlobni moški ali kako?

SLO jezik je od vseh in lahko po mili volji komentiram spremembe, ki so objektivno nesmiselne.

Sedaj mi prosim povejte, koliko % žensk vidi nepremostljivo težavo v tem, da se za nevtralno obliko uporablja moški spol, ko je družba mešana. Torej koliko žensk v SLO dobi napad panike, če nekdo reče npr: "Mitja, Ana in Špela, so šli na morje"? Koliko žensk se zaradi te krivice ne bo vpisalo na Strojno?

Menim, da bi bilo bolje, da jezikoslovci svojo energijo raje usmerjajo v slabo ali nepismenost mlade generacije. To je gotovo trenutno večji izziv.

pa lp
ebdb
# 07.06.2018 ob 14:25
to so pač ideološki aktivisti ... včasih se jim je reklo verski fanatiki, pa puritanci pa avtokrati ... no danes so poznani pod vzdevkom social justice warriors. Skupno pa jim je to da bi radi drugim ukazovali oz. predpisovali primerno obnašanje (življenje)
Črnibog
# 07.06.2018 ob 14:09
Bolano, kaj drugega težko napišeš. Za enakost se bori tako, da se dokažeš in si jo dejansko zaslužiš, ne pa z neki kvazimi zakoni, ki se v večini vsem zagabijo in jih mentalno pohabijo. Ni čudno, da Zahod propada kot je Rimski imperij, če imaš tako pokvarjeno "oblast", ki ruši in briše vse kar te definira, potem si drugega kot propad ne zaslužiš
brooko
# 07.06.2018 ob 13:00
@ feminist: če bi RTV želel povabiti eksplicitnega zagovornika jezikoslovca, bi povabil Stabeja, ki je bil tudi v komisiji; kolikor jo poznam, dvomim da je A. Žele a priori na strani tega sklepa, iz v članku zapisanega tega ni možno sklepati.

@ Ples. Problem je, ker predlog tega sklepa ni prišel s strani jezikoslovcev, ampak s strani "članice senata", na osnovi katerega je bila potem sestavljena komisija, v kateri pa sta tudi bila samo dva jezikoslovca. Spremljal strokovni forum slovenistov in tistih, ki sklep zagovarjajo, je takole na oko, manj od tistih, ki mu nasprotujejo. Vsekakor pa si strokovnjaki niso enotni, če ne bi bilo enega od njih, Kozme Ahačiča, ki je o tem prvi pisal v Delu, te debate sploh ne bi bilo.

Kot drugo - bistveno večji problem je v tem, da je bil ta sklep sprejet "od zgoraj", razprava pa bo "post festum" šele septembra. Skratka. Širše stroke v resnici nihče ni nič vprašal. Pa tudi zaposlenih na FF, kolikor razumem, v resnici ne. Bili so obveščeni nekaj dni pred sprejetjem sklepa, In to se meni zdi skrajno nedemokratično. Ne sprejemam pa argumenta, da lahko manjšina, zato ker je bila toliko časa (nedemokratično) zatirana, uporablja iste metode obvladovanja diskurza, ki jim je bila prej podvržena sama.

Poleg tega - če bi bila prej opravljena razprava, bi morda lahko prišli tudi do kakšne elegantnejše - in splošnejše - rešitve (mogoče tudi ne). Ker tale rešitev je v marsičem nerodna. Predvsem v konceptu štetja let. Kaj, tri leta bomo zdaj vsi ženske, potem pa tri leta spet vsi moški? In ko bomo pozabili, kdaj so že minila tista tri leta enega ali drugega? Sploh pa to vprašanje nikakor ni samo stvar jezikovne norme. Mi lahko tudi kot normo uveljavimo, da je oboje enakovredno. Ampak - kako se bodo potem odločali govorci ali editktodajalci v konkretnih situacijah? Potem bo zraven vselej potreben še dodaten sklep, kakršen je tale: fakulteta/vlada ipd. mora uporabljati samo žensko obliko. Ampak to ni več jezikovna norma. To je (ideološki) jurisdikcijski sklep ...
feminist
# 07.06.2018 ob 12:41
Ufuranje druge skrajnosti je seveda trapasto, jaz se za to ne zavzemam.

Meni je to načeloma kul.

ne zavzemas se, ampak kul ti je da je iz ene skrajnosti, kjer je bil za nevtralno obliko uporabljan moski spol, sedaj preskok na drugo skrajnost, kjer bo kot nevtralni spol uporabljan samo zenski spol.
ajvard
# 07.06.2018 ob 12:08
kaj pa tam, kjer je ženski spol slovnično nevtralen?

npr, priča je izpovedala?
Veverica
# 07.06.2018 ob 13:49
A jaz česa ne razumem, ali pa so samo zamenjali stran istega kovanca? Ali ni ravno tako seksistično, če vsiljuješ uporabo ženske oblike?? Če trdijo, da naj ni si bila oba spola enakovredna, zakaj potem ne uporabljajo obeh oblik hkrati? Bi jih boleli možgani?
Canis.Lupus
# 07.06.2018 ob 13:30
Dr. Saška Štumberger je docentka na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Oddelek za slovenistiko. Je očitno sposobNA in inteligentNA ženska. Pa še dosentKA povrh. Bravo!

Sumim, da jo ima militantna "porogresino-naprerdna" struja na FF že na listi za odstrel (virtualni upam).
Bivši uporabnik
# 07.06.2018 ob 13:28
Študentje ne bodo postali študentke, tudi če uničimo svoj jezik. Brez jezika pa narod nima več sreče.
Coen
# 07.06.2018 ob 13:05
Jaz samo vem, da če mi na mizo pride pogodba ali kateri koli drugi pravni akt, v katerem se ženski spol uporablja kot univerzalni spol, ga gladko zavrnem na podlagi slovnične nepravilnosti in pošljem nazaj v popravek. Verjetno bo tako vsepovsod v gospodarstvu, ker jezik pač ni last neke peščice "strokovnjakov" na FF, ki mislijo, da ga lahko spreminjajo po mili volji.
SpicyWeiner
# 07.06.2018 ob 15:17
Verjetno bo tako vsepovsod v gospodarstvu, ker jezik pač ni last neke peščice "strokovnjakov" na FF, ki mislijo, da ga lahko spreminjajo po mili volji.

tukaj se motiš. Oni so sami pri sebi prepričani, da so od boga poslani in da bodo sedaj celi državi prali možgane s svojimi debilnostmi
Canis.Lupus
# 07.06.2018 ob 14:51
@Ples

Je pa očitno v delu javnosti prišlo do teh debat, torej ...

žal je ta del javnosti rez zelo majhen del javnosti :) Predvsem pa gre temu delu javnosti za vse kaj drugega kot jezik. V ospredju je aktivizem/ideologija. žal.

In kot je rekel @Kvantni mehanik, če bi bil to tak grozen problem, bi se jezik že zdavnaj spremenil .

Tako kot smo dobili oblike profesorica, gasilka, policistka, zdravnica, profesorica, docentka, inženirka, astronavtka, podmorničarka, pilotka ...
zzob
# 07.06.2018 ob 14:30
Borijo se proti diskriminaciji žensk. Toda namesto da bi v smislu enakopravnosti v pravnih aktih uporabili obe obliki (doktor/doktorica ipd.), zdaj diskriminirajo moške in uporabljajo samo ženske oblike. Pravi genialci - pardon, bodimo moderni: prave genialke.

Če gremo v to smer, predlagam tudi, da pregledamo SSKJ in uravnotežimo število samostalnikov moškega in ženskega spola. Bo pač tista stol, ne več tisti stol, če bo potrebno. Pa po novem bomo spraševali: "Kdo je prišla?" In rekli: "Nihče mi ni povedala tega."
Coen
# 07.06.2018 ob 14:08
@ Tomaz79,

Zakaj se nam "gospa profesor" za naslavljanje ženske zdi dokaj normalno, ob "gospod profesorica" za moškega pa prasnemo v smeh?

Zato, ker tega noben živi Slovenec ne uporablja in gre več kot očitno za slovnično napako.
Pinko Palinko
# 07.06.2018 ob 13:49
Ker se v slovenščini t.i. moška slovnična oblika uporablja tudi za situacije, kjer bioloških moških ni zraven (recimo dvojina/množina sestavljena iz bioloških ali slovničnih žensk in srednjega spola), bi bilo enostavneje, kot spreminjati stoletne navade, spremeniti naziv t.i. moškega spola (slovničnega). Če bi bi to slovnično obliko imenovali kako drugače (recimo nevtralni spol), potem bi odpadla prizadetost (nekaterih) žensk, ki se ne počutijo primerno nagovorjene, ko se jih nagovarja kot del večje, spolno mešane skupine ljudi (mimogrede, kako se po novem na FF reče ljudem?). Kot biološki moški ne čutim nobene potrebe, da bi imel še svoj poseben spol in se čisto dobro počutim, če se me nagovarja v nekem splošnem spolu, kot občana, državljana, gledalca, poslušalca, itd, nikakor pa se ne počutim nagovorjenega, če slišim iste besede v ženski slovnični obliki, ker jih ne občutim za svoje. Če pa bi se dotične ženske (mimogrede, ali na FF naslednja tri leta beseda ženska označuje tudi moške?) čutile izključene ob uporabi splošnega spola, potem pa nam preostane le striktno dvojno naslavljanje, kot je sedaj v navadi le ob posebno imenitnih priložnostih (spoštovane gledalke, spoštovani gledalci...) z vsemi posledicami na dolžino besedil. Ker se slovnični spoli ne uporabljajo samo za homo sapiense (mimogrede, kako je na FF po novem urejena spolna uporaba tujk?), bo še zlasti zanimivo na veterinarski fakulteti, ko bodo morali vsaka tri leta spreminjati učbenike in v njih pse zamenjati s psicami, mačke z mačkoni in krave z biki.
Brannigan
# 07.06.2018 ob 13:39
Vedno popraviš storjene krivice tako, da si krivičen do drugih. To je znano dejstvo....

Če je bil samo moški spol, popraviš stvar tako, da prepoveš moški spol.
Če je bil dovoljen le en jezik, popraviš krivico do drugih tako, da ta jezik popolnoma prepoveš.
Če smo jedli samo jabolke in so hruške bile užaljene, je potrebno jabolke popolnoma prepovedat, le tako se bodo naučile enakosti, z odvzemom vseh pravic.
feminist
# 07.06.2018 ob 12:43
Sicer pa se ne bojte, še dolgo bo tako, kot je, ker živi jezik ne nastaja s predpisi.

pajade - v Kanadi je tistih vec kot 70 zaimkov uzakonjenih in so v pravnem pogledu osebe lahko kazensko preganjane. na oblasti pa je "liberalec" Trudeau (tisti Trudeau, katerega foter je, kot premier, pravil da se FGM ne sme obsojat ker gre za kulturno navado in kateremu po identicnih sledeh sledi tudi Trudeau jr.).
dharma
# 07.06.2018 ob 12:24
Meje so samo v glavi. Mi je pred kratkim razlagala skrajna leva opcija (če si seveda to ime sploh zasluži), zdaj me pa v nekem podobnem kontekstu skuša prepričati, da meja nujno mora obstajati. Še več, zaradi korektnosti je točno definirana. Najbolj problematično pri vsem skupaj je predvsem to, da sem ob vsakem pomisleku označen kot fašist. In to od kao lastne opcije. To pa boli. Ampak ob vsem tem tudi mene boli. Ker mi je kristalno jasno, da levice sploh ni. Razen kvazi kavijarskega kapitalističnega liberalizma. Že večkrat izrečeno - manjka razsvetljenski duh, manjka razsvetljenska misel.
zamudnik
# 07.06.2018 ob 23:45
Poslušam oddajo in slišim, da Čebron(ova) pravi, da bo ta sprememba veljala samo za dikcijo dokumentov. A res? A ne bo čez eno leto prišla zahteva, da se (ker da se je zadeva tako zelo sijajno obnesla v dokumentih), neumnost prenese v vsakdanji jezik? Si kar predstavljam jezikovno milico, ki bo ovajala narobe govoreče.
glasnost
# 07.06.2018 ob 16:15
Le kaj na to porečeta redna profesorica in dekanja Filozofske fakultete doktorica Roman Kuhar in redna profesorica in rektorka Univerze v Ljubljani doktorica Igor Papič?
feminist
# 07.06.2018 ob 15:23
A še kdo ob tem čuti neko nesimetrijo, ki izhaja in neke navade, tradicije in zgodovine, za katero pa vemo, kateri spol jo je primarno pisal? Nobenega inherentnega razloga za asimetrijo ni, razen zgodovinskih družbeno-političnih.

in to nesimetrijo ne popravis z zasukom za 180 stopinj - dejstvo da so nemci steral zide v lagerje ne popravis, da zacnes pa sedaj nemce v lager tlacit in to je dobesedno kar tile ideologi delajo in nic drugega.
kaj je narobe s pisanjem "profesor/-ica" oziroma "uporabnica/-k". ni tezko.
Ljubinica
# 07.06.2018 ob 15:21
Sem ženska in povem, da sem bila 20 let nazaj študent FF. Lepi spomini, lepa leta. Nobenega nelagodja, razen pred izpiti.
Pred slabe pol ure pa sem bila kupec v trgovini, kot potrošnik lahko povem, da so cene, ki so ženskega spola, postale prav nesramno (pov)zvišane.
poharc
# 07.06.2018 ob 14:45
oslovskost na 10-to potenco.
HakmeD
# 07.06.2018 ob 14:29
'Smo ljudje, in so ženske.'
Kvantni mehanik
# 07.06.2018 ob 14:09
@Ples

Zakaj, recimo, domnevaš, da jaz kot ženska občutim "kot svoje" nagovore v moški obliki?

Pojma nimam, kako na to gledaš ti kot posamezna oseba, ampak širše populacije ta lastnost slovenskega jezika zagotovo čisto nič ne moti. Če bi bil to v resnici problem, bi se jezik že zdavnaj spontano preoblikoval.

Ironija je, da je zadevno spremembo uradnih dikcij predlagala oseba, ki je, čeprav ženska, v svoji karieri dosegla vse, kar se da doseči. In na samem vrhu akademske piramide, z vsemi možnimi titulami, se ta oseba končno spomni, da jo moti jezikovna formulacija. Če mene vprašate, čisti larifari in poteza preganjanja dolgčasa. Ženska nima kaj za početi, pa se izživlja na stvareh, ki predvsem njej ne bi smele delati nobenih težav.
vnk
# 07.06.2018 ob 13:32
Uršula Čebron Lipovec je zrela za psihiatrično ustanovo, ne da je v našem javnem izobraževalnem sistemu. Vključujoča raba? Mislim, če si resno zafrustriran, zame v kontekstu moški spol v jezikovnem smislu lahko vključuje oba spola. Ampak nisem ekspert za jezikoslovje, ampak tudi gospa Lipovec ni.
Kazalo