Rušilna povodenj je pred slabima dvema letoma povsem uničila partizansko bolnišnico Franjo. Foto: RTV SLO
Rušilna povodenj je pred slabima dvema letoma povsem uničila partizansko bolnišnico Franjo. Foto: RTV SLO
Franja bo kmalu obnovljena

18. septembra bo minilo dve leti od katastrofalne povodnji, ki je povsem uničila partizansko bolnišnico Franjo. Pred postavitvijo 13 novih lesenih barak bodo gradbinci izvedli vrsto varovalnih ukrepov. Dobrih 300 metrov nad bolnico Franjo delavci Podjetja za urejanje hudournikov končujejo gradnjo velike zaplavne pregrade z grabljami, ki bodo zadrževale 3.300 kubičnih metrov naplavin še pred kanjonom Pasice.

Več z obiska Franje v priloženem videoposnetku.
V zaledju Franje veliko plazišče
Ko so geologi po katastrofalni povodnji podrobneje pregledali območje v Gorenjih Novakih za malim Njivčem, so ugotovili, da je v zaledju Franje veliko plazišče, ki drsi proti Franji. Plazišče bodo sanirali tako, da bodo vso površinsko vodo speljali z ogroženega območja. Tik pred vhodom v sotesko Pasice postavljajo še eno pregrado in sistem lovilnih mrež. Sidra za te mreže alpinisti utrjujejo tudi z do pet metrov globokimi vrtinami v obrežne skale.

Dela v zaledju Franje bodo občino in državo stala slabih 300.000 evrov. Nove zaplavne pregrade in lovilne mreže bodo opravljale svojo funkcijo le, dokler ne bodo do vrha zapolnjene. Za redno čiščenje bo občina uredila cestne dostope, država pa bo morala poskrbeti za izvajalce teh del. Če bodo imeli gradbinci srečo z vremenom, bodo dela končali še pred začetkom meseca septembra, poroča RTV Slovenija.

Franja bo kmalu obnovljena