Edino orodje, ki so ga uporabili, je bila visokotlačna cev za vodo. Čistilci so se nato na vrveh spustili z jezu, začeli odstranjevati umazanijo in tako ustvarili zaželeni motiv. Foto: EPA
Edino orodje, ki so ga uporabili, je bila visokotlačna cev za vodo. Čistilci so se nato na vrveh spustili z jezu, začeli odstranjevati umazanijo in tako ustvarili zaželeni motiv. Foto: EPA
Jez Solina
Stripar Przemysław "Trust" Truściński je ustvaril motiv za ta orjaški mural v čast naravnemu okolju gorovja Bieszczady na jugovzhodu države, kjer se nahaja jez. Foto: EPA

Na jezu, s katerim so ustvarili največje umetno jezero na Poljskem, se je skozi desetletja nabralo veliko umazanije, in ko je nastopil čas za čiščenje, je energetska družba Polska Grupa Energetyczna (PGE) prišla na zanimivo idejo. Odločili so se na njem ustvariti mural, pravzaprav ekološki mural, saj je nastal s čiščenjem z močnim vodnim curkom, torej z odstranjevanjem umazanije in ne z nanašanjem barve.

Sodelovanje s striparjem
Pri PGE-ju so angažirali striparja Przemysława "Trusta" Truścińskega (1970), da je ustvaril motiv za mural v čast naravnemu okolju gorovja Bieszczady na jugovzhodu države, kjer nahajamo jez. Tako je nastal dobrih 90 metrov širok in 55 metrov visok mural, ustvarjen s tehniko, v angleščini imenovano "obratno grafitiranje".

Edino orodje, ki so ga uporabili, je bila visokotlačna cev za vodo. Čistilci so se nato na vrveh spustili z jezu in začeli odstranjevati umazanijo ter tako prišli do zaželenega motiva. Iz PGE-ja so sporočili, da podobna umetniška dela sedaj ustvarjajo tudi na pločnikih v bližini jezu.

"S prstom po umazanem avtu"
Če ste že kdaj v preteklosti na umazan avto s prstom napisali "Umij me!", ste pravzaprav uporabili tehniko obratnega grafitanja. Kot pripoznana tehnika se je uveljavilo šele leta 2000, ko se je javnost seznanila z ustvarjanjem britanskega umetnika Paula "Moosea" Curtisa, ki se mu dandanes priznava pionirski status na tem področju. Obratnemu grafitiranju nekateri pravijo tudi čisto grafitiranje.

Tehnika je prav tako kot siceršnji pristop z barvami oziroma spreji deležna polemik, čeprav gre pravzaprav za ustvarjalno čiščenje, jo nekateri kljub temu razumejo kot vandalizem. Tudi Moose je bil že večkrat aretiran zaradi svojega početja, vendar je mnenja, da ne gre za skazitev, temveč za obnovo pročelij. "To je nekaj zelo začasnega. Sije in blešči se, nato pa zbledi."

Iz PGE-ja so sporočili še, da upajo, da se bo njihov mural na jezu ohranil vsaj leto dni.