Pavel Dmitričenko gre namesto zahtevanih devetih v zapor za šest let. Foto: Reuters
Pavel Dmitričenko gre namesto zahtevanih devetih v zapor za šest let. Foto: Reuters
Filin se je v svojem pričanju spominjal usodnega večera: "Bolečina je bila neznanska in takojšnja. Zunaj je bila čudovita zimska noč: tiha in zasnežena; na tla so se nalagale plasti snežink. Začel sem ga grabiti s tal in si poskušal izmiti oči, da bi ublažil bolečino." Foto: Reuters

"Dmitričenko je Filinu zameril odnos pri določanju vlog za baletne predstave. Napad si je zamislil in ga organiziral," je po poročanju tujih medijev dejala sodnica Jelena Maksimova. Dmitričenko sam je sicer priznal, da je naročil, da je Filina treba "malo obdelati", zanikal pa je kakršno koli načrtovanje uporabe kisline. Razlog za zaroto je bila poklicna zamera, češ da Filin Dmitričenkovi partnerici Anželini Voroncovi ni namenjal dovolj uglednih vlog.

Zarota trojice
Da sta kriva, so odločili tudi za Jurija Zarutskega, ki je napad z žvepleno kislino izvedel, in za voznika Andreja Lipatova. Zartuski je na pričanju potrdil Dmitričenkovo trditev, da je bila žveplena kislina njegova ideja, Lipatov pa, da ni vedel, kam in zakaj Zarutskega prevaža v avtomobilu.

Tožilstvo je za Dmitričenka zahtevalo devetletno zaporno kazen, za Zarutskega, ki je držal usodno kislino, deset let in šest let za Lipatova; vsi trije so v priporu že od marca. Zarutski gre v zapor za zahtevanih deset let, Lipatov pa "samo" za štiri. Trojica mora žrtvi plačati tudi sto tisoč ameriških dolarjev odškodnine.

Filin še vedno ne vidi

Zamaskirana napadalca sta nekdanjega vrhunskega baletnika Filina, ki je bil leta 2011 imenovan za umetniškega direktorja Bolšoj teatra, pred njegovim stanovanjem počakala 17. januarja. Zaradi hudih opeklin in poškodbe oči se je 42-letni plesalec najprej zdravil v Moskvi, nato pa so ga premestili v bolnišnico v nemškem Aachnu; do zdaj je prestal že 22 operacij in ima približno 10-odstoten vid na eno samo oko (razloči lahko premikanje ter kontraste med temo in svetlobo).

Na današnji razsodbi v Moskvi tako ni bil navzoč (je pa v čustveni izjavi za javnost razkril, da "še vedno ne more videti svojih otrok" in da bi storilci za svoj zločin morali plačati v celoti.)

Filin naj bi bil še pred napadom tarča groženj, dobival je številne anonimne telefonske klice, prerezali so mu tudi avtomobilske gume. Sojenje, ki je sledilo prijetju osumljencev, je na površje naplavilo celo vrsto starih zamer, spletk in zarot, ki se menda že dalj časa dogajajo v zakulisju slavne ruske gledališke ustanove.