V ospredju projekta bo bogata produkcija digitalnih umetniških dogodkov v MMC KIBLA in ostalih centrih vzhodne kohezije Slovenije. Koncept temelji na osvobajanju in povezovanju klasičnih in elektronskih umetnostnih medijev. Foto: www.si2012.si
V ospredju projekta bo bogata produkcija digitalnih umetniških dogodkov v MMC KIBLA in ostalih centrih vzhodne kohezije Slovenije. Koncept temelji na osvobajanju in povezovanju klasičnih in elektronskih umetnostnih medijev. Foto: www.si2012.si
Predlog poslikave silosa
Eden izmed ciljev je vzpostavitev formalne mreže galerij vzhodne kohezije kot zametka slovenske mreže. Poseben segment je težnja iz galerij v urbano okolje, poslikava industrijske dediščine, npr. Intesovih silosov. Foto: www.si2012.si
tovarna TAM
Industrijska območja se bodo prelevila v vitalne mestne predele – v urbane regeneratorje mesta na razvojno pomembnih mestnih lokacijah: kompleks železničarske kolonije, železniški triangel na Taboru, industrijska cona na Teznem, predvsem historični del nekdanje tovarne avtomobilov TAM. Foto: www.si2012.si
Maribor - mesto kulture

"V Mariboru si želimo, da bi ob tem prestižnem nazivu mesto kulturno zacvetelo, ter da bi bila kulturne eksplozije deležna tudi nekatera druga mesta t. i. vzhodne kohezijske regije," je na novinarski konferenci daljnoročne cilje projekta opisal Kangler. Minister za kulturo Vasko Simoniti je pri tem mnenja, da je bil izbran projekt, "pri katerem praktično nihče ne izgublja".

Pet vogalov hiše
EPK pomeni promocijo Maribora in pridruženih mest - Murske Sobote, Ptuja, Velenja, Slovenj Gradca in Novega mesta - ter celotne Slovenije znotraj Evropske unije in zunaj nje, je pojasnil Kangler. Minister je dodal, da bo projekt tako regiji kot državi prinesel trajno kvaliteto in trajni pomen. Maribor je bil po osamosvojitvi Slovenije v marsičem prizadet, vendar je ves čas kazalo, da energije, zbrane v tem okolju, v veliki meri delujejo zelo mestotvorno.

V Maribor na balet ...
V Mariboru se bodo oprli predvsem na dejavnost tamkajšnjih operno-baletne hiše, muzejev in galerij, na znameniti festival Lent ter na romarske poti, ki vodijo skozi "središče vzhodne kohezijske regije". Kot je dejal Kangler, se bodo s krepitvijo kulture v mestni regiji pojavili tudi drugačni trendi v razvoju gospodarstva in turizma.

... na Ptuj po lekcijo iz zgodovine ...
Ptujski župan Štefan Čelan je napovedal, da bo Ptuj ponudil vsebine in projekte, skozi katere se bodo drugi narodi videli kot del tega prostora. Posebej je omenil projekt postavitve etnoparka, med drugim pa se bodo posvetili tudi arheološki dediščini. V Murski Soboti, mestu na prepihu štirih dežel, se bodo osredotočili na multietničnost, je pojasnila svetovalka tamkajšnjega župana za evropske zadeve Mojca Breščak.

... in v Slovenj Gradec za mir
Slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar je omenil, da se bo Slovenj Gradec, kot edino slovensko mesto z nazivom glasnika miru, posvetil širjenju vedenja o globalni kulturi miru, zavzeli pa se bodo tudi za mladinsko kulturo ter za povezavo med znanostjo in razvojem ter kulturo. Novomeški program bo v znamenju arheologije, gledališča, fotografije in glasbe, v Velenju se bodo osredotočili na industrijsko dediščino, literaturo in tamkajšnji otroški festival Pikini dnevi.

Projekt je zrel za naslednji korak
Predlog Maribora za podelitev naziva EPK 2012 bodo pristojnim evropskim institucijam posredovali v najkrajšem času, še pred rokom, ki je sicer določen za konec letošnjega leta.

Končna vrednost projekta še ni znana, saj vsebine še niso dorečene, poleg tega pa se za pridružitev k nominaciji potegujejo še nekatera druga mesta. Sredstva za EPK bodo, tako Simoniti, prispevali država, Evropska unija iz strukturnih in drugih skladov ter zasebniki.

Maribor - mesto kulture