Lado Jakša sodi med najbolj angažirane slovenske umetnike, ki znajo opazovati svet okrog sebe in ga ujeti v objektiv, s tem se njegova kreativnost šele začne. Foto: RTV SLO
Lado Jakša sodi med najbolj angažirane slovenske umetnike, ki znajo opazovati svet okrog sebe in ga ujeti v objektiv, s tem se njegova kreativnost šele začne. Foto: RTV SLO
Srečko Kosovel  je eden tistih pesnikov, ki se je zapisal v dušo Lada Jakše, z multvizijo, ki je vključevala Kosovelovo poezijo, ga je pot vodila  po prestolnicah Evrope.
Srečko Kosovel je eden tistih pesnikov, ki se je zapisal v dušo Lada Jakše, z multivizijo, ki je vključevala Kosovelovo poezijo, ga je pot vodila po prestolnicah Evrope. Foto: Festival Ljubljana
Piran
CulturePoint v Piranu v enem najatraktivnejših ambientov v mestu ponuja raznolik program glasbe in filma. Foto: Iz osebnega arhiva Janka Kastelica

Festival CULTUREpoint je na eni najlepših razglednih točk Pirana, na vrtu tik pod cerkvijo sv. Jurija, poleti ponujal raznovrsten program, od glasbenih nastopov do filmskih projekcij. Festival, za katerega sta zaslužna predvsem Janko Kastelic in Zorko Bajc, je namenjen ponujanju vrhunske glasbe v prijetnem ozračju, predvsem pa mladim glasbenikom omogoča, da koncertirajo in se razvijajo.


Oddajo Opus, ki jo pripravlja Darja Korez Korenčan, lahko ujamete nocoj ob 23.50 na 1. programu Televizije Slovenija.

"Zbiralec magičnih trenutkov" Lado Jakša v svojih multimedijskih projektih uspešno združuje glasbo, fotografijo in video. "Svetločutna senzibilnost je pogoj za vsako fotografsko ustvarjalnost, je estetska, filozofska, materialna in tehnična osnova umetnosti fotografiranja," pove Lado Jakša na svojih fotografskih seminarjih.

Umetnik, ki zna opazovati svet okrog sebe
Svoje prehode med različnimi mediji realizira skozi projekcije, ki mu kot umetnostnemu zgodovinarju in glasbeniku predstavljajo osnovo za glasbeno improvizacijo. Največkrat izvaja svojo avtorsko glasbo v živo na različnih akustičnih in elektronskih inštrumentih. Projekcije vedno vsebinsko skrbno pripravi, kot denimo tiste, ki so nastale pred leti v sodelovanju z Violeto Bulc. Na mednarodnih forumih sta skozi sliko, besedo in glasbo opozarjala na to, da mora tehnološki razvoj služiti človeku za rast njegove blaginje, da je treba spodbujati inovativnost tudi v podjetništvu.

Kot avtor in izvajalec je Lado Jakša podpisan v mnogih filmih, nadaljevankah, dokumentarnih in mladinskih oddajah. Marsikje postanejo sekvence prepričljive šele z njegovo glasbo, ki zna ponazoriti in nadgraditi tisto, kar pokažejo posnetki. Lahko bi rekli, da z glasbo osmisli posamezne kadre, ki skupaj z naravnimi zvoki iz okolja tvorijo simbiozo z globoko sporočilnostjo.

Jakša je med drugim avtor projekta o izumitelju saksofona Adolfu Saxu v Belgiji, v novembru pa ga čaka samostojna razstava v Bratislavi, tudi fotografsko-glasbeni projekt v okviru slovenskih dnevov v Lizboni. Vmes pa sodelovanje na različnih kongresih, kjer zna, kot o ustvarjalcu pravi avtorica oddaje Darja Korez Korenčan, domiselno spojiti osrednjo tematiko z avtentičnimi zvoki in dodano glasbo.

Vsekakor sodi Jakša med najbolj angažirane slovenske umetnike, ki znajo opazovati svet okrog sebe in ga ujeti v objektiv, s tem se njegova kreativnost šele začne. "Harmonija narave in njegov smisel za vizualno estetiko se ob glasbi zlijeta v celoto, ki večplastno nagovarja obiskovalce različnih dogodkov."