Ljubljana je ena izmed štirih mestnih občin, ki so pravočasno vložile popolno vlogo. Foto: RTV SLO
Ljubljana je ena izmed štirih mestnih občin, ki so pravočasno vložile popolno vlogo. Foto: RTV SLO
Leta 2012 bo imela Evropa dve kulturni prestolnici - ena bo v Sloveniji, ena na Portugalskem. Prijave za drugo evropsko kulturno prestolnico zbirajo v Lizboni. Foto: RTV SLO

Na Ministrstvu za kulturo so namreč odprli vloge, ki so prispele na javni razpis za izbor mesta za nominacijo za naslov Evropska kulturna prestolnica (EPK) za leto 2012. Prispele vloge je odprla komisija, ki jo sestavljajo Tanja Vertelj, predsednica komisije, in člani Barbara Vodopivec, Vesna Jurca Tadel, Vid Klančar in Andrej Breznik.

Na razpis, ki se je končal 28. februarja, so prispele štiri popolne in pravočasne vloge, ki so jih oddale mestne občine Maribor, Koper, Ljubljana in Celje. Ljubljanska in celjska kandidatura sta samostojni, Koper "tekmuje" skupaj z Izolo in Piranom, Maribor pa s Ptujem, Mursko Soboto, Velenjem, Slovenj Gradcem in Novim mestom.

In kaj sledi?
Prijave bo med 19. in 23. aprilom ocenjevala 13-članska mednarodna komisija, ki jo je minister Simoniti imenoval novembra lani. Minister za kulturo bo na podlagi priporočila mednarodne ocenjevalne komisije slovenski vladi predlagal ime mesta oziroma mest za nominacijo za naziv EPK. Nato bo vlada sprejela sklep, katero predlagano mesto oziroma mesta se izbere za nominacijo za naziv EPK 2012. Slovenija mora najpozneje do konca letošnjega leta podati predlog izbranega mesta oziroma mest za podelitev naziva EPK 2012 (nominacijo) pristojnim institucijam Evropske unije - Evropskemu parlamentu, Evropski komisiji in Odboru regij.

Zmagovalca bo sporočil Svet EU-ja
Predlog Slovenije bo presojala mednarodna neodvisna komisija, ko bo pripravila priporočilo in ga posredovala Evropskemu parlamentu, Svetu EU-ja in Komisiji. Evropski parlament mora v treh mesecih od prejetja poročila mednarodne komisije posredovati mnenje o nominacijah. Komisija nato posreduje svoje priporočilo, ki upošteva tako mnenje parlamenta kot mednarodne komisije, Svetu EU-ja, ta pa razglasi mesto, ki bo Evropska prestolnica kulture 2012.