Na odrskih deskah gledališča Bolšoj odslej tudi po zakonu le prečiščen jezik. Foto: BoBo
Na odrskih deskah gledališča Bolšoj odslej tudi po zakonu le prečiščen jezik. Foto: BoBo
Moskva
V ruščini so praktično vse kletvice povezane s semantičnim področjem spolnosti, ne pa na primer izločanja. Foto: BoBo
Dramatik Dmitrij Rjabov kletvice primerja z močnim, a nujno potrebnim orodjem. "Tako kot vsako nevarno stvar jih je treba znati uporabljati. To je kot s skalpelom. V rokah kirurga lahko reši življenje, v rokah tepca pa je lahko smrtonosen." Foto: EPA

Rusi so v zadnjem letu prepovedali že vse - od kajenja v javnosti do ukrajinske čokolade, zdaj pa so na muho vzeli še kletvice. Zakon, ki je že ob sprejetju maja v javnosti sprožil kritične odzive, je začel veljati v torek, torej s 1. julijem.

Zakon bo udaril po žepu
Zakon, ki naj bi varoval "tradicionalne vrednote" in "čistost ruskega jezika", predvideva denarne kazni za kršitelje - do 2500 rubljev (približno 53 evrov) za posameznike in do 50.000 rubljev (približno 1060 evrov) za organizacije.

Filmi, ki vsebujejo opolzkosti, po novem ne morejo pridobiti licence za distribucijo, trgovci pa so poslej obvezani morebitne kupce opozarjati na to, če delo vsebuje kletvice.

Čeprav zakon ne določa, kaj točno naj bi bile psovke, pa je po prepričanju večine usmerjen proti naboru najhujših kletvic, poznanih kot "mat", ki pa imajo seveda neskončno variacij, kršitve bodo menda obravnavali z upoštevanjem konkretnih okoliščin. Prav ta nejasnost novega zakona daje slutiti, da je - podobno kot zakon proti "gejevski propagandi" - namenjen predvsem krnitvi javnega diskurza in svobodnega govora.

Katarzična vloga sočne kletvice
Medtem ko nekateri menijo, da omenjene kletvice zelo žalijo rusko uho in da je njihovo uporabo treba omejiti, so drugi prepričani, da "mat" človeku pomagajo, da se lažje izrazi v trenutku najhujše bolečine ali jeze.

Kulturniki ogorčeni
Številni so zakon zasmehovali, češ da z njim ne bodo izkoreninili nečesa, kar je neodtujljiv del ruske kulture. Nekaj najboljših ruskih pesnikov in dramatikov, od klasikov, kot sta bila Puškin in Lermontov, do sodobnega postmodernista Vladimirja Sorokina, namreč kletvice v svojih delih obilno uporablja, opozarjajo ruski kulturniki in humanisti. (Dostojevski je v življenju popisal na tisoče strani, a je nekoč izjavil, da bi se dalo vse, kar Rus čuti in misli, ubesediti z eno samo - хуй (pogovorno za penis).) Še celo režimu naklonjeni Nikita Mihalkov, ki v svojih filmih redno uporablja preklinjanje, ga je ta teden izpostavil kot "enega največjih izumov ruskega naroda."

Številni Rusi v Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanu, Krasnodarju in Novosibirsku so 30. junija organizirali razna javna branja in filmske projekcije, v katerih se je dalo še zadnjič nekaznovano prisluhniti psovkam.