Umetnine, ki jih je italijanska stran odnesla med leti 1950 in 1941, so na ogled v Muzeju Revoltella v Trstu. Foto: RTV SLO
Umetnine, ki jih je italijanska stran odnesla med leti 1950 in 1941, so na ogled v Muzeju Revoltella v Trstu. Foto: RTV SLO
Razstava v Trstu ponuja dela beneških mojstrov iz obdobja od 14. do 18. stoletja. Foto: RTV SLO

Na Ruplove izjave sta se odzvala tržaški poslanec italijanske desničarske vladne stranke Nacionalnega zavezništva Roberto Menia in predsednik optantske organizacije Unije Istranov Massimiliano Lacota. Prvi je slovensko zahtevo po vrnitvi umetnin, ki jih je italijanska stran odnesla iz muzejev in cerkva v Kopru in Piranu zlasti med letoma 1940 in 1941 in so trenutno razstavljene v Muzeju Revoltella v Trstu, označil kot dokaz, da Slovencev vstop v Evropo ni naučil ničesar.

V sporočilu za javnost je Menia zapisal, da je moral pred tednom dni prenašati zahtevo po vrnitvi – kar je po njegovem mnenju neprimerna oznaka - beneških umetnin, ki so del italijanskega umetniškega bogastva. Temu je še dodal, da vse to prihaja iz Slovenije, ki je "podedovala sadove ropanja Titove Jugoslavije in sedaj noče vrniti niti zidaka italijanskim beguncem iz Istre," ki jih Menia označuje za legitimne lastnike.

"Preprosto smešne" zahteve
Predsednik Unije Istranov Massimiliano Lacota je zahtevo označil za "preprosto smešno", saj po njegovem mnenju Slovenija zahteva vrnitev del, ki so jih naročili in imeli v lasti plemeniti meščani beneškega rodu ter bratovščine. Ob tem je še opozoril, da slovenskih zahtev ne bi smeli podcenjevati in zato od Italije zahteva jasno in odločno stališče do tega vprašanja, ki naj izraža pričakovanja optantov in italijanskega naroda na splošno.

Dotaknil se je tudi razstave Revoltelli, o kateri je povedal, da dokler Slovenija ne bo uradno priznala Italiji popolnega in legitimnega lastništva umetnin, ne bo potujoče narave.

Slovenija zahteva vrnitev
Ostri odzivi so posledica četrkove seje slovenske vlade, kjer je sprejela sklep, da bo italijanski strani poslala zahtevo za vrnitev vseh umetnin, odnesenih iz slovenske Istre. Ob tem pa se bodo, kot je povedal zunanji minister Rupel, ravnali po seznamu umetnin, ki je objavljen v publikaciji V Italiji zadržane umetnine iz Kopra, Izole in Pirana.