Požar se je začel v kleti, a se je nato prebil skozi vseh pet nadstropij stavbe. Foto: EPA
Požar se je začel v kleti, a se je nato prebil skozi vseh pet nadstropij stavbe. Foto: EPA
Najprej je kazalo, da je bilo izgubljeno celo krilo stavbe. Foto: EPA
Stavba je bila natrpana s študenti, ki so morali včeraj do petih popoldne zaključiti svojo diplomsko razstavo. Vse svoje zapiske in umetnine so morali v evakuaciji pustiti za seboj. Foto: EPA

Škotski gasilci se sicer še vedno ukvarjajo z dokončno pogasitvijo ognjenih zubljev, so pa v izjavi za javnost že povzeli, da je bilo ogrožene več kot 90 odstotkov stavbe, medtem ko so oni zdaj pogasili in zavarovali že 70 odstotkov njene vsebine.

Ministrica za kulturo Fiona Hyslop se je medtem že zavezala, da bodo naredili vse, da bi stavbo vrnili njen prejšnji sijaj. "Najpomembneje je zagotoviti, da bomo lahko z obnovo mednarodno slavno stavbo vrnili v prvotno stanje," je komentirala za BBC-jev radio. "Kako se tega lotiti, bomo sklenili po oceni trenutnega položaja." Obenem je pohvalila tudi "izjemno delo" gasilcev: "Neutrudno so garali za rešitev ikonične stavbe, ki je za Škotsko in svet tako zelo pomembna."

Vsi so odnesli celo kožo
Požar se je včeraj okrog enih popoldne v stavbi na ulici Renfrew v središču mesta vnel najverjetneje zato, ker je v kleti razneslo enega od projektorjev, in se nato razširil na vseh pet nadstropij. Čeprav je bila stavba v tistem času natrpana z ljudmi - prihodnji diplomanti so postavljali svojo sklepno razstavo - se je vsem uspelo rešiti na varno. Večino plamenov je gasilcem uspelo zadušiti do petih popoldne, a so bili v notranjosti zgradbe še posamezni "žepi" ognja.

Kako je prestala dragocena knjižnica?
Leta 1909 zgrajena stavba Mackintosh je zanimiva predvsem zato, ker je hkrati delujoča šola za umetnost in tudi samostojna arhitekturna umetnina, eden največjih dosežkov škotskega oblikovalca Charlesa Rennieja Mackintosha. Njena knjižnica velja za enega najbolj dovršenih primerov umetnosti art nouveau na svetu; za zdaj sicer še ni znano, kolikšno škodo je imela.

Charles Rennie Mackintosh velja za najvplivnejšega škotskega arhitekta in oblikovalca, Akademija, ki nosi njegovo ime, pa naj bi bila njegova največja mojstrovina. Ko je izrisal prve skice zanjo, je bil šele 28-letni pripravnik v nekem glasgowskem arhitekturnem biroju; največji poudarek je dal na težke, značilne stene iz peščenca in ogromna okna. Načrt za dramatično stavbo v slogu art nouveauja je nastajal dolgih 12 let - a ko je bila stavba leta 1909 dokončala, je naznanila prihod novega evropskega arhitekturnega sloga.