Kip so odkrili v okviru letošnjega občinskega praznika v Naklem v sodelovanju s kulturnim društvom Tabor Podbrezje. Izdelala ga je Alojzija Tomič pod vodstvom akademske kiparke Eve Peterson Lenassi. Ob odkritju spomenika svoji nekdanji sovaščanki so v Podbrezjah izdali tudi razglednico in znamko. Hkrati je v knjižni obliki prvič izšla povest Marija Taborska z zgodbo iz Podbrezij in okoliških vasi.

Mimi Malenšek (1919-2012) se je rodila v Dobrli vasi na Koroškem, odraščala pa pri svojem očetu v Podbrezjah na Gorenjskem. V vas, v kateri je napisala svojo povest z naslovom Marija Taborska, se je rada vračala, za svoj zadnji dom pa je izbrala podbreško pokopališče.

Malenškova je sicer znana predvsem po obsežnih zgodovinskih in biografskih romanih.

Malenškova ob Mauserju
Kip Mimi Malenšek je drugi spomenik v spominskem parku, ki nastaja ob farni cerkvi svetega Jakoba v Podbrezjah. Na pobudo tamkajšnjega kulturnega društva je krajinska arhitektka Lili Vrtovec izdelala idejno zasnovo parka, kjer bodo stala spominska znamenja štirih znamenitih osebnosti, ki so zaznamovale Podbrezje in so pomembne tudi za slovensko ali svetovno umetnost. Leta 2007 so v parku že postavili spomenik pisatelju Karlu Mauserju (1918-1977).