Skulptura brez krone je visoka 33 metrov, kar simbolizira Kristusova leta. Skupaj s krono in vzpetino, na kateri stoji, pa sega kar 51 metrov v višino in je s tem višja od kipa Kristusa Odrešenika (Cristo Redentor) v Riu de Janeiru, ki v višino meri 38 metrov. Foto: EPA
Skulptura brez krone je visoka 33 metrov, kar simbolizira Kristusova leta. Skupaj s krono in vzpetino, na kateri stoji, pa sega kar 51 metrov v višino in je s tem višja od kipa Kristusa Odrešenika (Cristo Redentor) v Riu de Janeiru, ki v višino meri 38 metrov. Foto: EPA
Poljski Kristus je po zasnovi in drži zelo podoben svojemu "sorodniku" v Rio de Janeiru, ki veja za eno od sedmih čudes modernega sveta. Foto: EPA
Ker je gradbenikom na Poljskem med postavljanjem kipa nagajal močan veter, je glavo dobil šele malo kasneje od preostalega telesa. Foto: EPA

Na čelu projekta prekositi brazilsko atrakcijo, Kristusa Odrešenika, (in obenem še kip Cristo de la Concordia, s katerim se lahko pohvalijo v Boliviji) je stal 79-letni duhovnik Sylwester Zawadzki; z denarjem, ki so ga darovali poljski verniki, je nad mestom na zahodu države pred letom dni zrasel 36-metrski kip, znan kot Kristus Kralj. Javno mnenje je nemudoma razdelil na dva pola, kar najbrž lepo simbolizira tudi vse opaznejšo delitev v poljski družbi: na eni strani so tradicionalni katoliki, na drugi pa vse večje število sekularnih urbanih prebivalcev, ki bi si želeli zmanjšanje vloge Cerkve v javnem življenju.

Nasprotniki kipa v njem vidijo utelešenje kičastega pretiravanja; opozarjajo, da bi tisti milijon dolarjev, kolikor je gradnja stala, Cerkev bolje porabila za ustanovitev kake šole ali pomoč revnim.

In prišli so turisti ...
Seveda pa je tako v Swiebodzinu kot drugod na Poljskem ogromno takih, ki jim Kristus Kralj ogromno pomeni; verniki ob njegovem vznožju prižigajo sveče in puščajo različna darilca. Obstajajo seveda tudi malo bolj zemeljske (beri: potrošniške) prednosti: zaspani Swiebodzin, ki šteje pičlih 22 tisoč prebivalcev, je kar naenkrat postal romarsko središče – še po najskromnejših ocenah se je h kipu v zadnjem letu zgrnilo več kot 100 tisoč obiskovalcev.

Zakaj mu ne bi dodali še slapa?
Zaradi nenadnega priliva ljudi so lokalne oblasti že napovedale gradnjo velikega parkirišča, obenem pa se govori tudi o tem, da bi v park okrog kipa dodali še umeten slap, za namestitev vseh romarjev pa zgradili še nov hotel. "Velike načrte imamo," je za reportažo Wall Street Journala priznal oče Zawadzki. "Gradnja in posvetitev spomenika sta bila najpomembnejša dogodka mojega življenja."

Latinska Amerika rekord izpodbija
Ob tem je treba povedati, da poljski rekord ni popolnoma neoporečen: odvisno je namreč, kako meriš. Poljski Kristus je namreč visok "samo" 33 metrov (upoštevali so simboliko njegovih let), tri metre pa mu doda še krona. To torej pomeni, da je višji tako od brazilskega (30 metrov) kot bolivijskega (34,2 metra) Kristusa – razen seveda, če upoštevaš ugovor Latinske Amerike, češ da je treba prišteti podstavek (in poljskemu konkurentu "odšteti" krono).

Tesco "izpred našega štetja" in navijaški pripomočki
Kakor koli že, vsekakor ima poljski Kristus manj veličasten razgled – namesto na Rio de Janeiro ali zaliv Guanabara gleda na veleblagovnico Tesco; to očitno ne moti romarjev, ki so prišli celo že s Filipinov in iz Vietnama.

"Nekateri pridejo iz gole radovednosti, ampak radi bi to nadgradili in jih opogumili, da najdejo trenutek za molitev," je stališče tamkajšnje škofije. "Ali je gradnja monumentalnih spomenikov koristna, je seveda lahko predmet debate, toda ta je že tukaj in vidimo, da je obrodil pozitivne sadove."

Je pa Kristus Kralj tudi tarča nedolžnih šal: ljudje radi povejo, da je bil zgoraj omenjeni Tesco zgrajen "pet let pred Kristusom", oktobra pa so neznanci pred lokalno avtomobilsko dirko Jezusu nadeli tudi navijaški šal.