S Skico bodo znanstveniki in umetniki dobili na voljo tudi umetniški atelje na Dunaju. Foto: EPA
S Skico bodo znanstveniki in umetniki dobili na voljo tudi umetniški atelje na Dunaju. Foto: EPA
EPK, Maribor,
V letu 2012 bo prvenstvena naloga Skice podpora Evropski prestolnici kulture. Foto: Miloš Ojdanić

Dan ob odprtju Slovenskega kulturnega in informacijskega centra (Skica) bodo izkoristili za predstavitev programa osrednjega kulturnega dogodka v državi, evropske prestolnice kulture. Prav EPK 2012 bo, kot so ob tem napovedali na ministrstvu za zunanje zadeve, letošnje težišče Skice, ki bo na Dunaju delovala kot dislocirana enota slovenskega veleposlaništva na Dunaju.
Skica si je za osnovno nalogo zadala oglaševanje, širjenje in utrjevanje slovenske kulturne, umetniške, znanstvene ustvarjalnosti s poudarkom na sodobnih gibanjih ter spodbujanje sodelovanja med slovenskimi in v Avstriji delujočimi posamezniki in ustanovami na teh področjih. Pomemben element delovanja Skice bo možnost bivanja za slovenske umetnike in znanstvenike.
Dolgoročno pa si bodo prizadevali za to, da postanejo model, ki zagotavlja večjo pretočnost in širšo zajetost slovenskega ustvarjanja, ki odpira okno navzven in navznoter in je torej vreden prenosa tudi v druga evropska kulturna in znanstvena središča, kot so Berlin, Pariz in London. Prisotnost in ustvarjalnost umetnikov, kulturnikov, znanstvenikov in raziskovalcev sta obenem del programa Skica.
Povezava umetnosti in znanosti
Skica bo imela svoje prostore v slovenskem študentskem domu Korotan, ki ga je slovenska vlada kupila septembra 2009, vodila pa jo bo Ana Novak, ki je doslej vodila sektor MZZ za globalne izzive. Center ne bo ponujal le kulturnih vsebin, kot je običajno za tovrstne ustanove, ampak bo dal velik poudarek tudi znanosti, kar je v primerjavi z drugimi centri posebnost.