Pussy Riot z dežniki, ki so postali simbol hongkonškega upora. Foto: Pussy Riot
Pussy Riot z dežniki, ki so postali simbol hongkonškega upora. Foto: Pussy Riot
Eno izmed sporočil ("To je vztrajnost.") iz videa kampanje Stand By You: Add Oil Machine. Foto: The Voice Project

Za video, ki je nastal v dneh, ko hongkonški protesti stopajo v tretji mesec trajanja, so znani ustvarjalci poslali svoje fotografije, na katerih držijo dežnike, ki so postali simbol teh protestov. Video so projicirali 28. novembra, torej točno dva meseca po začetku protestov, na t. i. Lennonov zid v četrti Admiralty v središču mesta, kjer je žarišče tega gibanja.

Sporočila podpore z vsega sveta
Dežniki so postali simbol po tem, ko so jih protestniki uporabili kot zaščito pred solzivcem, s katerim so se policijske sile spravile nadnje. Med trajanjem kampanje Stand By You: Add Oil Machine so prejeli že več kot 30.000 spodbudnih sporočil podpore iz več kot 70 držav.

"Želimo pokazati obraze nekaterih oseb po svetu, ki tako zelo občudujejo, kaj počnejo ti mladi ljudje," je povedal Hunter Heaney, ustanovitelj The Voice Project, ene izmed skupin, ki stojijo za kampanjo. "Želeli smo jim pokazati, da smo še vedno z njimi, in izničiti propagando, ki pravi, da nimajo več podpore," je še dodal.

Protestniki so na ulicah Hongkonga začeli taboriti 28. septembra, razlog za njihove proteste pa je bila odločitev kitajskih oblasti v Pekingu, da pred volitvami vodje Hongkonga leta 2017 določijo po njihovem prepričanju ustrezne kandidate. Prebivalci Hongkonga tako ne bi mogli prosto kandidirati in se potegovati za položaj vodje mestnih oblasti, ampak bo moral kandidaturo odobriti Peking.