Protestniki v Hongkongu vztrajajo in zahtevajo več svobode pri odločanju o mestnem vodstvu. Foto: Reuters
Protestniki v Hongkongu vztrajajo in zahtevajo več svobode pri odločanju o mestnem vodstvu. Foto: Reuters

Protestniki so napovedali, da bodo zasedli nova območja, če vlada ne bo izpolnila njihovih zahtev po uvedbi neposredne demokracije. "Brez utemeljene razlage in konkretnih idej, kako rešiti trenuten spor, se Hongkonžani ne bodo umaknili. In ni razloga, da bi kdo zahteval od nas, da se umaknemo. Gibanje Okupiraj se mora torej nadaljevati," je za medije izjavil predsednik hongkonške zveze študentov Alex Čov.

Študentski voditelji naj bi se v petek sešli z visokimi predstavniki hongkonške vlade, s katerimi naj bi poiskali rešitev za končanje protestov, ki so ohromili dele tega finančnega središča. Vlada pa je danes te pogovore odpovedala. "Temelji za konstruktiven dialog so bili spodkopani. Ni mogoče, da bi imeli jutri konstruktivno srečanje," je za medije izjavila glavna sekretarka Carrie Lam. Krivdo za propad pogovorov je pripisala študentskim voditeljem, ki jih je obtožila, da so s svojimi izjavami v zadnjih dveh dneh spodkopali zaupanje.

Izbira med kandidati Pekinga
Kitajske oblasti so avgusta odločile, da bodo prebivalci Hongkonga leta 2017 sami izvolili svojega naslednjega voditelja, vendar pa bodo lahko izbirali samo med dvema ali tremi kandidati, ki jih bodo odobrili v Pekingu.

Protestniki na drugi strani zahtevajo neposredne volitve brez omejitev in odstop trenutnega voditelja Leung Čun Jinga. Njihove zahteve so danes sicer podprli tudi prodemokratični poslanci v zakonodajnem svetu, kot se imenuje hongkonški parlament.

"Pandemokratični tabor v zakonodajnem svetu se je odločil, da bo posnemal akcijo neposlušnosti zunaj sveta," je dejal prodemokratični voditelj Alan Leong. "Hongkong je vstopil v obdobje neposlušnosti in nesodelovanja," je dodal. Podporo njegovi kampanji je po njegovih besedah obljubilo 23 od 70 poslancev v parlamentu, ki bodo blokirali nova vladna imenovanja in nenujne javne projekte.