Napet boj za sliko, ki sta ga na koncu bila le še dva ponudnika. Neznani kupec na telefonu je za Krik odštel skoraj 120 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Napet boj za sliko, ki sta ga na koncu bila le še dva ponudnika. Neznani kupec na telefonu je za Krik odštel skoraj 120 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Munch, Krik
Ohranjene so štiri različice Krika, ki jih je norveški slikar ustvaril med letoma 1893 in 1910, pravkar prodana je med temi najbarvitejša. Foto: EPA

"Svetovni rekord," je naznanil Tobias Meyer, ko je udaril s kladivcem. Doslej je najvišja cena pripadala Picassovemu delu Akt, zeleno listje in poprsje, ki so jo pred dvema letoma prodali za 106,5 milijona dolarjev (80,2 milijona evrov).
Ohranjene so štiri različice Krika, ki jih je norveški slikar ustvaril med letoma 1893 in 1910. Do sedemdesetih let je bil pastel v zasebni lasti, preostale tri različice pa so javnosti dobro poznane, saj visita dve v Munchovem muzeju v Oslu, tretja v norveški narodni galeriji. Pravkar prodana različica je nastala leta 1895 in je najbarvitejša od štirih različic, prav tako pa edina, ki jo je Munch opremil z okvirjem. Na tem je zapisal besedilo pesmi, ki mu je bila navdih. Doslej je bila v lasti potomcev trgovca Thomasa Olsna, Munchovega prijatelja in podpornika. Na dražbo jo je dal njegov sin Petter Olsen.


Uspešna prodaja kot spodbuda za večje zanimanje za Muncha
"Zelo nas veseli, da je to čudovito delo, ki je ne le ena ključnih podob iz naše zgodovine, temveč tudi eden vizualnih ključev moderne zavesti, doseglo svetovni rekord," je dejal vodja oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri hiši Sotheby's Simon Shaw.
"Ozračje je bilo med potekom dražbe naelektreno. Sedem ponudnikov se je zelo hitro spustilo v tekmo, na koncu pa je potekal boj med dvema ponudnikoma, ki sta se za delo potegovala prek telefona," pravi predstavnik za stike z javnostmi dražbene hiše Darrella Roche.
S prodajo zadovoljen Petter Olsen upa, da bo odmevna prodaja te umetnine zbudila še več zanimanja za dela norveškega umetnika in prebudila zavedanje o pomembnosti sporočila same umetnine. "Krik prikazuje strah vzbujajoč trenutek, ko človek spozna, kaj je storil z naravo, in se zave nepovratnih sprememb, ki jih je povzročil s svojim ravnanjem," pravi o sliki.