V Študentskem kampusu pri pivovarni Union bo odprtju razstave podob iz dela Pismo Adni Samire Kentrić sledil koncert Rundek Cargo Tria, Katje Šulc, skupine Autodafe, Lu Čing Las, Severe Gjurin, Narata in Janeza Škofa. Foto: Admir Baltić
V Študentskem kampusu pri pivovarni Union bo odprtju razstave podob iz dela Pismo Adni Samire Kentrić sledil koncert Rundek Cargo Tria, Katje Šulc, skupine Autodafe, Lu Čing Las, Severe Gjurin, Narata in Janeza Škofa. Foto: Admir Baltić

V sklopu tega dogajanja se bo do 7. junija skupno zvrstilo 20 dogodkov po Sloveniji in zamejstvu. Vrhunec dogajanja bo nocoj v Študentskem kampusu pri pivovarni Union. Tam bo odprtju razstave podob iz dela Pismo Adni Samire Kentrić, ki bo ob 20. uri, sledil koncert več glasbenikov.

"Na kaj bodi pozorna, če se odločiš za beg"
Osrednjo zgodbo v delu Pismo Adni, ki se dotika aktualne migrantske krize, pripoveduje Adnina pokojna skrbnica. Ta je deklici, če bi umrla, zapustila pismo in nekaj opozoril, na kaj naj bo pozorna, če se odloči za beg.

Večer bo z začetkom ob 21. uri zaokrožil kantavtorski glasbeni program v družbi Rundek Cargo Tria, Katje Šulc, skupine Autodafe, Lu Čing Las, Severe Gjurin, Narata in Janeza Škofa.


Več kot 50 naslovov na leto

Beletrina v knjižnih zbirkah Beletrina, Časopis za kritiko znanosti, Koda in Posebne izdaje izda več kot 50 naslovov letno. Doslej je pri založbi izšlo več kot 1.000 knjig, od tega več kot 400 v prepoznavni leposlovni zbirki Beletrina. V njej izhajajo dela slovenskih klasikov ter predstavnikov mlajše in najmlajše generacije, pri prevodih pa pri založbi sledijo zanimivim usmeritvam v literaturi.

Založba tudi organizira literarna festivala Fabula ter Dnevi poezije in vina. Zadnji je od leta 2014 del evropske pesniške platforme Versopolis, katere koordinator je založba. Od letos Versopolis deluje tudi kot spletna revija za poezijo, literaturo in kulturo.

Ena najbolj plodnih založb pri nas
Beletrina, prej Študentska založba, je z izbranim slovenskim in prevodnim knjižnim programom - leposlovnim, esejističnim in humanističnim - postala eno osrednjih stičišč in izvirov literarnega življenja ter ena izmed najproduktivnejših slovenskih založb in standard za kakovost, so zapisali pri založbi. Številni Beletrinini avtorji so prejeli pomembne nagrade.

Pod založbinim okriljem od leta 2007 deluje tudi neodvisno uredništvo spletišča AirBeletrina, s portalom Biblos pa je založba leta 2013 postala pionir na področju izposoje in prodaje e-knjig v slovenskem jeziku.