Nasilje nad ženskami praviloma ostaja za zaprtimi vrati, tokrat pa avtorica nanj opozarja v javni sferi. Foto: Reuters
Nasilje nad ženskami praviloma ostaja za zaprtimi vrati, tokrat pa avtorica nanj opozarja v javni sferi. Foto: Reuters

V Andaluziji gostijo inštalacijo mehiške umetnice Eline Chauvet. Avtorica je namreč v domačem kraju, Ciudadu de Juarezu, nekje okrog leta 2009 začela opažati, da je skupnost že popolnoma otopela, kadar se na oglasnih deskah pojavijo plakati z obrazi izginulih ljudi.

Na to problematiko je sklenila opozoriti s kupi čevljev, pobarvanih rdeče, ki naj bi konceptualizirali nasilje, usmerjeno proti ženskam. Prav čevelj je namreč po navadi tisti kos oblačil, ki je najden, še preden policija odkrije truplo žrtve. Rdeče barve, barve krvi in nasilja, najbrž ni treba posebej razlagati.

Chauvetova je meščane povabila, naj na lističe papirja napišejo sporočila proti feminicidu in jih pospravijo v par čevljev po lastni izbiri; tako je ustvarila stičišče in kolektivni spomin.

Ker nasilje proti ženska pač ni težava, ki bi zadevala samo Mehiko, je umetnica s projektom pripravljena gostovati po vsem svetu: Málaga je tako že njena 40. postojanka, tretja v Španiji. Prav tam ji je uspel tudi zbrati največ čevljev (akcijo je začela januarja, upala pa je na več kot sto parov).