Januarja umrli David Bowie se je v zgodovino glasbe zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov. Foto: Reuters
Januarja umrli David Bowie se je v zgodovino glasbe zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov. Foto: Reuters
David Bowie
Najvišjo ceno je dosegla slika Jean-Michela Basquiata Air Power, ki so jo prodali za 7,1 milijona funtov. Foto: Reuters

Pred dražbo, ki je potekala v londonski hiši Sotheby's, so skupno vrednost 47 umetniških del ocenili na 8,1 in 11,7 milijona funtov, na koncu pa so jih prodali za 24,3 milijona funtov. Največja zvezda prvega dela dražbe je bila pričakovano Basquiatova slika Air Power, ki so jo prodali za 7,1 milijona funtov. Pred dražbo je bila ocenjena na največ 3,5 milijona funtov. Še ena Basquiatova slika, ki jo je umetnik ustvaril leta 1984, pa je bila prodana za 2,4 milijona funtov.

Bowie je bil velik občudovalec Basquiatove umetnosti in leta 1996 je tudi zaigral v biografskem filmu o ameriškem umetniku. Upodobil je slavnega Andyja Warhola, mentorja in sodelavca mladega uličnega umetnika.

Prodali so tudi sliko Franka Auerbacha z naslovom Glava Gerde Boehm, ki je postala z 3,8 milijona funti doslej najdražje na dražbi prodano delo umetnika. Portret sestrične je britanski umetnik naslikal leta 1965, Bowie pa je o delu nekoč dejal: "Želim zveneti tako, kot je videti ta slika." Do četrtkove londonske dražbe je bil rekord za Auerbachovo delo, prodano na dražbi, 2,3 milijona funtov.

Na dražbi so prodali tudi dela Damiena Hirsta, Henryja Moora in Marcela Duchampa. Danes bodo na dražbi ponudili še 309 drugih del, ki so bila nekoč v Bowijevi lasti, vendar pa so najdragocenejša dela prodali že v četrtek. Bowiejeva družina prodaja le del njegove zbirke, medtem ko bo obdržala umetnine "posebnega pomena".

Umetnost lahko zjutraj spremeni tvoje razpoloženje
Predstavitev in prodaja dela Bowiejeve zbirke osvetljuje v javnosti manj poznano naklonjenost, ki jo je glasbenik gojil do likovne umetnosti. "Edino, kar sem si v resnici želel imeti, so umetnine ... Umetnost lahko zjutraj spremeni tvoje razpoloženje," je nekoč dejal Bowie, ki se je tudi sam občasno posvetil slikanju.