Priznanje so dodelili tudi Oddelku za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije, in sicer za izjemen prispevek k razstavi Vitez, dama, zmaj, ki velja za eno najkompleksnejših razstav v zgodovini muzeja. Oddelek je sodeloval pri dolgoletnih pripravah muzejskega gradiva za razstavo in odločilno prispeval k izvedbi zahtevne postavitve. Foto: Miloš Ojdanić
Priznanje so dodelili tudi Oddelku za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije, in sicer za izjemen prispevek k razstavi Vitez, dama, zmaj, ki velja za eno najkompleksnejših razstav v zgodovini muzeja. Oddelek je sodeloval pri dolgoletnih pripravah muzejskega gradiva za razstavo in odločilno prispeval k izvedbi zahtevne postavitve. Foto: Miloš Ojdanić
Jeras Dimovska je priznanje prejela za konservatorsko-restavratorske dosežke ob razstavi Poslikano kmečko pohištvo na Gorenjskem. Neprecenljiva zbirka poslikanega pohištva je ena največjih v Sloveniji. V Gorenjskem muzeju hranijo 120 skrinj, 40 zibelk, 11 različnih omar, 9 posteljnih ogrodij in končnic, ohišja ur, vrata iz hiše v kamro itd., skupaj 190 kosov poslikanega pohištva.

Priznanja so dobili Irena Jeras Dimovska, Vlado Fras Zavrl ter Oddelek za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije.

Jano Šubic Prislan so nagradili za prispevek k razvoju in uveljavitvi konservatorsko-restavratorske stroke. Konservatorsko-restavratorska svetnica iz Goriškega muzeja v Novi Gorici že od leta 1979 skrbi za konserviranje in restavriranje arheološke in umetnoobrtne keramike iz matičnega in mnogih drugih muzejev. Ves čas svojega delovanja si je prizadevala za čim bolj kakovostno delo, prenos znanja na strokovno in laično javnost ter za mentorstvo.

Šubic Prislanova je ob prejetju nagrade poudarila, da pri svojem delu ni bila nikoli sama, saj brez povezovanja na tem področju ne gre. Zahvalila se je vsem kolegom, tudi za to, da so jo obravnavali kot enakovredno sogovornico.

Kakšna je vloga kemije pri varovanju kulturne dediščine?
Nemcu so nagrado še posebej namenili za vpeljavo in uveljavitev naravoslovnih raziskav v konservatorsko-restavratorski stroki. Kot piše v obrazložitvi nagrade, je svoje aktivno delovno življenje posvetil kemiji in njeni uveljavitvi v omenjeni stroki. Med drugim je zametke t. i. mokre kemije v kleti samostana uršulink razvil do sodobnega, edino opremljenega raziskovalnega laboratorija za področje kulturne dediščine v Sloveniji.

Jeras Dimovska je priznanje prejela za konservatorsko-restavratorske dosežke ob razstavi Poslikano kmečko pohištvo na Gorenjskem. Neprecenljiva zbirka poslikanega pohištva je ena največjih v Sloveniji, piše v obrazložitvi.

Fras Zavrl, ki je od leta 1985 zaposlen v Restavratorskem centru na oddelku za les, je prejel priznanje za posege na zlatih oltarjih iz cerkve sv. Ahaca v Nemškem Rovtu.

Priznanje so dodelili tudi Oddelku za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije, in sicer za izjemen prispevek k razstavi Vitez, dama, zmaj, ki velja za eno najkompleksnejših razstav v zgodovini muzeja. Oddelek je sodeloval pri dolgoletnih pripravah muzejskega gradiva za razstavo in odločilno prispeval k izvedbi zahtevne postavitve, piše v obrazložitvi.

Nova častna članica
Poleg omenjenih nagrad in priznanj, ki jih društvo podeljuje že šesto leto, so podelili tudi naziv častnega člana Društva restavratorjev Slovenije. Ta je pripadel Marjeti Černič za zasluge pri raziskavah in standardizaciji papirjev na področju kulturne dediščine.

Komisija za nagrade, ki jo je sestavljalo devet strokovnjakov, je obravnavala tri predloge za nagrade, tri za priznanja ter enega za častnega člana društva, je na podelitvi stanovskih nagrad povedala predsednica žirije Gojka Pajagič Bregar.

Zbrane sta na slovesnosti nagovorila predsednik Društva restavratorjev Slovenije Jurij Hudolin ter generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel. Za glasbeni program je poskrbel Simbolični orkester.