Drugo
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Razstava v Palači civilizacije
V razstavišču so kot prvo na ogled postavili razstavo z naslovom Novi Rim - EUR in Palača civilizacije, ki pripoveduje o zgodovini hiše, ki je simbol fašistične arhitekture v Italiji. Foto: EPA

Dodaj v

Restavrirana Palača civilizacije, simbol fašistične arhitekture

V najemu modne hiše Fendi za 15 let
25. oktober 2015 ob 16:48,
zadnji poseg: 25. oktober 2015 ob 18:10
Rim - MMC RTV SLO, STA

Palača civilizacije (Palazzo della Civiltà Italiana), imenovana tudi Kvadratni kolosej, ki so jo zgradili leta 1940 v rimskem EUR-u (Esposizione Universale Roma) in velja za najznamenitejšo stavbo tega predela, je po prenovi zasijala v novi luči.

Palača civilizacije je torej najznamenitejša stavba predela EUR, ki ga je dal zgraditi fašistični diktator Benito Mussolini. Prenovo palače je financirala italijanska modna hiša Fendi, ki je v palači, v katero je preselila svoj sedež, uredila tudi razstavišče.


Modna hiša je že julija 2013 najavila, da namerava za 15 let najeti to zgradbo. V pogodbo sta bila med drugim vključena pogoja, da v palačo preseli svoj sedež in da v njej uredi razstavišče.

Kot motiv in kulisa umetniških stvaritev
V razstavišču so kot prvo na ogled postavili razstavo z naslovom Novi Rim - EUR in Palača civilizacije. Ta pripoveduje o zgodovini hiše, ki je simbol fašistične arhitekture v Italiji, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Postavitev združuje risbe in skice vidnih arhitektov 20. stoletja, ki ilustrirajo razvoj tega rimskega predela. Na ogled pa so tudi dela pomembnih fotografov tistega časa in izseki iz filmov Bernarda Bertoluccija, Vittoria De Sice in Federica Fellinija.

Omenimo še, da so predel EUR načrtovali za svetovno razstavo leta 1942, ki pa ni bila nikoli realizirana, saj se je prej začela druga svetovna vojna.

Razstava Novi Rim - EUR in Palača civilizacije bo na ogled do 7. marca 2016.

P. G.
false
false
false
false
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo