Drugo
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 7 glasov Ocenite to novico!
Benito Mussolini
Benito Mussolini se je v Predappiu, kjer načrtujejo muzej, rodil leta 1883 in je tam tudi pokopan. Posledično je ta majhen kraj s 6.500 prebivalci vsaj trikrat na leto tudi mesto neofašističnih shodov, ki potekajo v spomin diktatorjevega rojstva, smrti in vzpona na oblast. Foto: EPA
Palazzo del Fascio
Načrtuje se, da bodo muzej odprli v marmorni Palazzo del Fascio s 40-metrskim stolpom, zgrajeni v tridesetih letih minulega stoletja, ki je bila krajevni sedež fašistične stranke. Foto: Wikipedia

Dodaj v

Načrtuje se muzej fašizma, prvi na italijanskih tleh

V Mussolinijevem rojstnem kraju
16. september 2015 ob 19:43,
zadnji poseg: 16. september 2015 ob 19:54
Predappio - MMC RTV SLO

V spomin na 21 let trajajoče obdobje fašističnega režima v Italiji bodo v Predappiu, rojstnem kraju nekdanjega diktatorja Benita Mussolinija odprli muzej, ki bo s tem prvi muzej na italijanskih tleh, ki bo opominjal na vladavino tega totalitarističnega sistema.

"To bo več kot muzej, to bo kraj, kjer se bodo lahko ljudje posvetili preučevanju in razumeli nekaj, kar je pustilo globok pečat na italijanski in evropski zgodovini," je povedal Giorgio Frassineti, župan Predappia.

Predappio, ki leži približno 270 kilometrov jugovzhodno od Milana, je kraj z zgolj 6.500 prebivalci. Benito Mussolini se je rodil tam 29. julija 1883 in je tam tudi pokopan. Posledično je Predappio vsaj trikrat na leto tudi kraj neofašističnih shodov, ki potekajo v spomin diktatorjevega rojstva, smrti in vzpona na oblast.

Pomisleki o tveganosti take institucije
Župan Frassineti je zavrnil očitke o tveganju, da bi lahko muzej postal še eno izmed neofašističnih shajališč in poudaril pomembnost upravičenosti "legitimne zgodovinske radovednosti" ljudi, da spoznajo obdobje, ki je nedvomno pomemben del nacionalne identitete, poroča DPA.

Načrtuje se, da bodo muzej odprli v marmorni Palazzo del Fascio s 40-metrskim stolpom, zgrajeni v tridesetih letih minulega stoletja, ki je bila krajevni sedež fašistične stranke. Vendar pa je ta ogromna zgradba že več let v zelo slabem stanju, kar se bo razrešilo s prenosom lastništva z države na občino Predappio, saj bo to odpravilo birokratske ovire, ki so do sedaj onemogočale skrb za zgradbo. Kljub temu še vedno obstaja velika prepreka, saj za dokončno izvedbo tega projekta občina še vedno potrebuje pet milijonov evrov.

Frassineti je povedal, da upa na sredstva Evropske unije in da bodo lahko muzej slovesno odprli še pred iztekom njegovega drugega petletnega mandata, torej do leta 2019. To leto pa sovpada tudi s stoletnico ustanovitve fašističnega gibanja.

Podpora premierja Renzija
Župan, ki prihaja iz levosredinske Demokratske stranke (PD) premiera Mattea Renzija, zanika, da bi simpatiziral s skrajno desnico in vztraja, da je muzej pomemben za soočenje Italije s svojo preteklostjo. "Tega muzeja si želim iz istega razloga, kot ima Nemčija [spominsko mesto holokavsta]: razumeti zgodovino, ji zreti v oči, četudi je to lahko boleče," je dejal župan. Izpostavil je še, da ga je Renzi spodbujati k vztrajanju pri tem projektu, ko sta se sestala lani.

Mussolini je prevzel oblast leta 1922, pred koncem vojne so ga ujeli italijanski partizani in ga brez sodnega postopka leta 1945 ustrelili ter njegovo truplo obesili na bencinski črpalki v Milanu.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
zokizaver666
# 16.09.2015 ob 20:11
Italijanom preprosto ne verjamem. Imeli so zvrhano dovolj časa, da bi se že doslej soočili s svojo temno platjo zgodovine. Pa jim ne gre in ne gre.
Težko verjamem, da bodo predstavili pravo zgodovino. Bodo še naprej trdili, da SLIKA prikazuje streljanje Italijanov? Bo ta slika s pravim podpisom tudi v muzeju?Preveri npr.:
- Slovani, ki streljajo Italijane, so Italijani, ki streljajo Slovence
- ZZB NOB: Italija naj neha zlorabljati fotografijo slovenskih talcev
veza
# 16.09.2015 ob 20:40
Italijani

so še vedno na skrivaj fašisti, in zmeraj manj to skrivajo...
Mancica
# 17.09.2015 ob 14:40
Zakaj je Zokizaver666 dobil minus. Pa menda je ne boste beli še fašiste podpirali proti svojim. to bi bilo pa že kar malo preveč ne?
ivod
# 17.09.2015 ob 06:59
Lupo...
Prav imaš ... Le pri nas sta predsednik republike in predsednik največje opozicijske stranke bivša
(?) komunista : oba lustrirat ne da lupo ? .)
GD
# 16.09.2015 ob 20:56
Odlicna novica. Po celotnem svetu bi potrebovali take muzeje. Pohvalno.
royayers
# 17.09.2015 ob 06:53
GD in njegova SDS bodo romali vsako leto. Jajce ni več it, Muso pač.
Lupo
# 16.09.2015 ob 22:01
Italijani so fasizem spravili v muzej.
Slovenci komunizma se vedno niso.
Kazalo