Le kako bi bil Mozartu všeč sving? Foto: EPA
Le kako bi bil Mozartu všeč sving? Foto: EPA
Mozartov klavir
Skladateljev klavir je na ogled v pariškem Louvru. Foto: EPA
Mozartov portret
Magnet bo kot na dlani ponudil skladateljevo življenje in delo. Foto: EPA

Mozart je 250. rojstni dan praznoval v petek, že vse od 1. januarja pa je na radijskem programu Ars mogoče vsako jutro prisluhniti Mozartovim klavirskim koncertom. V petek pa sta osrednji program RSL-ja sestavljala dva prenosa. Program Ars je dan začel z oddajo Mozart in Slovenci, opoldne je bil vrsti vklop v projekt avstrijske radiotelevizije Mozart 24 ur, za 15. uro pa so radijci pripravili tematsko oddajo Pol ure za šanson z naslovom Swinging Mozart.

Od filharmonije do Dunaja
Neposredni prenos se je začel z recitalom na zgodovinskem klavirju, sledil pa je prenos Mozartove opere Idomeneo z Dunaja. V znamenju Mozarta je bil tudi tudi večer na prvem programu Radia Slovenija, kjer je bilo mogoče slišati prenos koncerta Slovenskega komornega zbora iz Slovenske filharmonije. 'Ponočnjaki' pa so lahko ob programu Ars uživali tudi v radijski igri Mala nočna glasba in džezovskemu pianistu Jacquesu Loussierju, ki bo igral džezovske skladbe W. A. Mozarta.

Pa TV Slovenija?

Slovitemu skladatelju je bila v celoti namenjena tudi oddaja Magnet, ki jo lahko gledamo po osrednjem televizijskem dnevniku, na drugem programu TV Slovenija pa ste lahko prisluhnili slavnostnemu koncertu iz Salzburga, ki so ga priredili v okviru Mozartovega leta 2006.

Magnet v znamenju Mozarta
Redaktorica oddaje Magnet Špela Kožar je pripravila vrsto prispevkov, prek katerih ste lahko bolje spoznali skladatelja in njegovo delo, izvedeli več o zdravilnih učinkih Mozartove skladbe, praznovanju Mozartovega leta in Mozartu kot članu lože prostozidarjev. Mogoče pa je bilo videti tudi odlomke iz britanske glasbene dokumentarne oddaje Pomembni datumi, ki jo je pripravil Howard Goodall. V njej je ta razkril tudi nekaj laži o Wolfgangu Amadeusu Mozartu.