Mozart je dobil tudi svojevrsten spletni spomenik. Foto: British Library
Mozart je dobil tudi svojevrsten spletni spomenik. Foto: British Library
Wolfgang Amadeus Mozart
Mozartova skladba je letos še posebej izpostavljena.

V okviru projekta, s katerim želi britanska knjižnica zaznamovati 250. obletnico Mozartovega rojstva (to praznujemo letos), bodo namreč oblikovali 'Mozartov dnevnik'. Gre za digitalizirani dnevnik, v katerem lahko s klikom na dodane povezave poslušate skladateljeva dela.

Seznam del, datumov in inštrumentov
V dnevniku, ki je nastal na podlagi Kataloga vseh mojih del Wolfganga Amadeusa Mozarta (v izvirniku gre za Verzeichnis aller meiner Werke), bo med drugimi skladbami mogoče slišati tudi skoraj neznano skladbo Mali marš v D-ju. Mozart je dnevnik začel pisati februarja 1784, pisal pa ga je vse do svoje smrti decembra 1791. V njem je skladatelj zbral 145 del, ob njih pa napisal tudi datume, kdaj so bile končane, s katerimi inštrumenti jih je treba izvajati in tudi kdo je naročnik dela.

Skladbe v digitaliziranem dnevniku (Mozartovim ljubiteljem jih na tridesetih straneh v poslušanje ponujajo 75) sicer niso objavljene v celoti, je pa to svojevrsten poklon velikemu skladatelju. Tudi v svojem dnevniku je Mozart zapisal le prvih nekaj taktov skladbe, za Britansko knjižnico pa so jih posneli člani Kraljevega kolidža za glasbo.

Vpogled v Mozartova zadnja leta

Glasbeni kurator Britanski knjižnice Rupert Ridgewell je ob startu projekta (spletna stran je vidna od 12. januarja) dejal, da lahko uporabniki "z obračanjem strani tega fascinantnega rokopisa sledijo zadnjim letom Mozartovega življenja in prek njegovih vpisov v glasbeni dnevnik spoznavajo in občudujejo veličastno glasbo, ki jo je skladatelj ustvaril v razmeroma kratkem času." Med najbolj znanimi deli, ki jih tudi najdemo v dnevniku, so na primer Figarova svatba, Mala nočna glasba in Čarobna piščal, dnevnik pa tudi kaže na skladateljevo izjemno raznovrstnost, saj je pisal tako opere, skladbe za klavir, komorno glasbo, koncerte, kantate in vokalne kanone.