Josip Osti, slovenski pesnik, prevajalec in urednik, ki je odraščal v Sarajevu, podpisuje več epistolarnih zbirk, ki pa doslej niso bile dostopne v slovenščini. Foto: Matej Pušnik
Josip Osti, slovenski pesnik, prevajalec in urednik, ki je odraščal v Sarajevu, podpisuje več epistolarnih zbirk, ki pa doslej niso bile dostopne v slovenščini. Foto: Matej Pušnik
Josip Osti
Josip Osti in Vera Zogović se nista srečala, zato je pesnik njuno dopisovanje v spremni besedi h knjigi označil kot posebno - 'nekaj podobnega spiritualni seansi'. Foto: MMC RTV SLO / M. K.
Dopisovanja Josipa Ostija z Vero Zogović

Epistolarno delo z naslovom Sarajevo med Ljubljano in Beogradom je pri pisatelju in profesorju Borisu A. Novaku, ki je bil med dopisovanjem avtorjev predsednik Slovenskega centra PEN, prebudilo številne spomine. V delu ga je prepričala predvsem koncentracija, ki sta je bila dopisovalca sposobna, da sta strašno medvojno dogajanje ugledala v zgodovinskem kontekstu 20. stoletja, preko analiz vzrokov in posledic. V branje ga priporoča tudi širšemu občinstvu, ki morda ni seznanjeno z delom in življenjem Zogovića in njegovim odnosom z Miroslavom Krležo, prav tako mladim, saj omogoča uvid v polpreteklo zgodovino nekdanje skupne države.

Slovenski pesnik, prevajalec in urednik Josip Osti je odraščal v Sarajevu. Podpisuje več epistolarnih zbirk, ki pa doslej niso bile dostopne v slovenščini. Leta 1991 je izšla knjiga pogovorov s slovitim bosansko-hercegovskih pisateljem Izetom Sarajlićem, leta 1996 pa knjiga dopisovanj s srbsko književnico Biljano Jovanović Non omnis moriar.

Vera Zogović (1920-2003) je bila po rodu Hrvatica, a je umrla v Beogradu, kjer je živela z možem, priznanim črnogorskim pisateljem Radovanom Zogovićem (1907-1986). Z možem je ustanovila list Sloboda in bila je direktorica velikega založniškega podjetja Kultura. Po predčasni upokojitvi je začela prevajati iz ruščine, posebej ljuba ji je bila gruzijska literatura.

Številne izmenjane misli v edinstveni "spiritualni seansi"
Prav Sarajlić je zaslužen, da se je stkala vez med Ostijem in Zogovićevo, saj si je z gospo tudi sam dopisoval. Ostija je med prebiranjem teh pisem podpisnica zelo pritegnila in leta 1994 si je z njo začel dopisovati tudi sam. Vez, ki jo je Ostio opisal kot "nekaj podobnega spiritualni seansi" - dopisovalca se namreč nikoli nista srečala - sta ohranila do leta 1999.

Osti je med letoma 1993 in 1996 v samozaložbi v sklopu Kulturnega vikenda otrok iz BiH-a izdajal dela pisateljev iz obkoljenega Sarajeva ter avtorjev iz BiH-a, ki so med vojno živeli po svetu in katerih izid je podprlo več centrov PEN in drugih organizacij.

Pisemska proza Sarajevo med Ljubljano in Beogradom je prva izdaja v novi medkulturni leposlovni in esejistični zbirki Annales Pont, ki bo izhajala v okviru Univerzitetne založbe Annales Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem. Zbirka je namenjena izdajanju del medkulturnih piscev oziroma del na temo kultur v stiku, kar je, kot menijo pri založbi, v sodobnem času, zaznamovanem z večkulturnostjo in migracijami, vse bolj aktualna tema.

Delo sta poslovenila Vesna Mikolič in Amra Halilović, s fotografsko in uglasbeno predstavitvijo pa je izbrane Ostijeve pesmi popestril Lado Jakša.

Dopisovanja Josipa Ostija z Vero Zogović