Od umetnikovih šestih kočij so danes štiri v različnih muzejih, peto pa ima v lasti zasebni zbiratelj, ki je ne namerava prodati. Šesta prav danes išče novega lastnika v New Yorku. Foto: Reuters
Od umetnikovih šestih kočij so danes štiri v različnih muzejih, peto pa ima v lasti zasebni zbiratelj, ki je ne namerava prodati. Šesta prav danes išče novega lastnika v New Yorku. Foto: Reuters
Strokovnjaki napovedujejo, da bo danes prav lahko padel rekord za najdražje prodano skulpturo vseh časov. Foto: Reuters
Amedeo Modigliani je kamen, iz katerega je izklesal Glavo, na začetku 20. stoletja oddnesel s pariškega gradbišča za postajo metroja. Zdaj bo prodana za okrog 45 milijonov dolarjev. Foto: Reuters

Današnja dražba bo prva v seriji jesenskih dražb pri Sothebyju in Christieju, ki se bodo zvrstile do 12. novembra. V tem maratonu bodo ponudili umetnine v skupni vrednosti dobrih 1,7 milijarde dolarjev (dobrih 1,3 milijarde evrov), in sicer dela iz obdobij impresionizma, moderne, povojne in sodobne umetnosti.

Pri Sotheby's največ denarja pričakujejo za Giacomettijev Voz iz leta 1950, ki bo po njihovih napovedih predstavljal vrhunec današnje dražbe impresionističnih del. Pri Sotheby's ga označujejo kot eno najpomembnejših del moderne umetnosti.

Moda narekuje kupovanje kipov
"Trg je ponovno odkril kiparstvo. Skulpture so danes med bolj iskanimi umetniškimi deli," je dejal Simon Shaw z oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri Sotheby's. "To je tisto, o čemer sanjajo zbiratelji iz Brazilije, Azije in Rusije."

Na dražbi ponujeno Giacomettijevo delo velja za izjemno redkost. Od umetnikovih šestih kočij so danes štiri v različnih muzejih, peto pa ima v last zasebni zbiratelj, ki je ne namerava prodati.

Ker so za Giacomettijev kip Homme qui marcehe I (Človek, ki hodi) leta 2010 iztržili 104,3 milijona dolarjev, verjamejo, da bo Voz lahko dosegel tudi do 100 milijonov dolarjev.

Še dva velika aduta
Sicer pa bodo na današnji dražbi ponudili tudi skulpturo z naslovom Tete (Glava) Amedea Modiglianija, ki bo, tako kot Giacomettijeva Kočija, prvič na prodaj na dražbi. Delo je nastalo v letih 1911-12, umetnik je poprsje izdelal iz bloka kamna, zanj pa pričakujejo, da bodo iztržili 45 milijonov dolarjev.

Tretje vidnejše delo, ki gre na dražbo, je Tihožitje z vazo, marjeticami in makom Vincenta van Gogha, ki ga je umetnik naslikal tri mesece pred smrtjo. Zanj si obetajo, da bi iztržili od 30 do 50 milijonov dolarjev.