Skupaj naj bi premiera in sedem ponovitev v Škofjo Loko, ki s svojo srednjeveško arhitekturo služi kot popolno prizorišče za izvedbo pasijona, privabili 30.000 obiskovalcev. Foto: http://pasijon.skofjaloka.si
Skupaj naj bi premiera in sedem ponovitev v Škofjo Loko, ki s svojo srednjeveško arhitekturo služi kot popolno prizorišče za izvedbo pasijona, privabili 30.000 obiskovalcev. Foto: http://pasijon.skofjaloka.si
Škofjeloški pasijon
'Vodje igralskih skupin, oblikovalci in umetniki so srce pasijona, ki ga brez njih ne bi bilo,' opozarja režiser uprizoritve Borut Gartner Foto: http://pasijon.skofjaloka.si
Priprave na Škofjeloški pasijon

Na osmih predstavah v velikonočnem času (prva bo na sporedu naslednjo soboto) organizatorji pričakujejo okrog 30 tisoč gledalcev, za katere na štirih prizoriščih v mestu že postavljajo tribune. Večino dela so deset dni pred premiero že postorili, marsikaj pa bo še potrebno. "Pred tako veliko predstavo je nemir potreben in čeprav vse teče lepo, bo verjetno potrebno kakšno stvar improvizirati, saj pri amaterskem gledališču drugače ne gre," napoveduje župan Igor Draksler.

Na vrsti je še zadnje v vrsti pasijonskih romanj
Člani prosvetnega društva (in drugi zainteresirani) se bodo v soboto odpravili iz Škofje Loke v Ljubljano, kjer bodo na ogled Škofjeloškega pasijona osebno povabili ljubljanskega župana Zorana Jankoviča, sprejeli pa jih bodo tudi v državnem zboru in na ljubljanski nadškofiji.

Pasijon za vsakogar nosi aktualno sporočilo
"Pasijonska zgodba, ki govori o smislu človeškega bivanja, je še vedno aktualna. Uprizoritev prvega slovenskega dramskega besedila, in sicer po prvi evropski režijski knjigi, je nekaj izrednega, česar ni mogoče videti vsak dan," je poudarila vodja projekta Romana Bohinc. Režiser uprizoritve Borut Gartner je prepričan, da je jasno sporočilo škofjeloškega pasijona za vsakega gledalca to, kar je zapisano v desetih božjih zapovedih. "To so neka obča pravila življenja, po katerih se je treba ravnati."

"Klasična" postavitev
Kot režiser tokratne uprizoritve si je za osnovno vodilo postavil rekonstrukcijo pasijona, kot ga je zapisal pater Romuald. Zato se ni odločil za posodobitve, s katerimi bi lahko Kristusa nadomestil sodobni delavec. Sledil je tudi uprizoritvi iz leta 1999 in k sodelovanju povabil vse tiste, ki so takrat poskrbeli za oživitev pasijonske igre. Tri četrtine od približno 800 sodelujočih je tako sodelovalo že pri prejšnji uprizoritvi, četrtina pa je novih, mladih obrazov.

Prav mladim si Gartner najbolj želi predstaviti pasijon. Mladi so namreč tisti, ki natovarjajo križ predhodnikov in ga bodo morali nositi. "Pasijon je neprestano aktualna tema, večna zgodba in to si želimo prikazati," je izpostavil režiser.

Priprave na Škofjeloški pasijon