Kiparske delavnice Kamen potekajo neprekinjeno vsak zadnji teden v avgustu že od leta 1997. Foto: Radio Koper
Kiparske delavnice Kamen potekajo neprekinjeno vsak zadnji teden v avgustu že od leta 1997. Foto: Radio Koper

"Pri prenašanju povečane naravne oblike v kamen zgolj opazovanje modela ni dovolj. Študij zahteva razumevanje, kako se je oblika izoblikovala v naravi. Šele poznavanje logike rasti naravne oblike omogoči ustvarjalcu novo gradnjo v kiparskem materialu," razlaga Andreja Koblar Perko, svetovalka na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki dvajseto leto organizira kiparsko delavnico. Ta poteka pod mentorstvom akademske kiparke Alenke Vidrgar.

V naravnem okolju Botaničnega vrta
Maja prihodnje leto bodo v sklopu Tedna ljubiteljske kulture jubilej proslavili z večjo pregledno razstavo, na kateri bo na ogled približno 30 izbranih kamnitih skulptur. Ker so tako vsebinsko kot oblikovno vezane na rastlinski in živalski svet, bodo za razstavišče izbrali naravno okolje Botaničnega vrta.

Kiparske delavnice od leta 1997 tradicionalno potekajo zadnji teden oziroma zadnje dneve avgusta. Sprva so klesali v Kuclarjevem kamnolomu, ki je zaščiten kot naravni spomenik, saj v svojih plasteh skriva številne fosilne školjke. Pozneje pa so delavnico preselili v delujoč kamnolom, ki je v neposredni bližini Kuclarjevega kamnoloma.