Drugo
(1)
SloFolk
SloFolk naj bi omogočal seznanjenje s kulturami evropskih narodov in pomagal premagovati jezikovne pregrade, prirediteljem pa ga je uspelo vpisati med festivale mednarodne organizacije folklornih festivalov Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels ter v njihov prireditveni koledar. Foto: SloFolk

Dodaj v

SloFolk 2011 seznanja s kulturami evropskih narodov

Festival vabi na Dolenjsko in v Posavje
28. april 2011 ob 18:01,
zadnji poseg: 28. april 2011 ob 22:11
Novo mesto - MMC RTV SLO

Iz Črne gore, Romunije, Slovaške in Nemčije prihajajo folklorne skupine, ki v Novo mesto v okviru festivala SloFolk 2011 prinašajo bogato ljudsko izročilo.

7. mednarodni folklorni festival, ki ga štiri folklorne skupine Dolenjske in Posavja prirejajo od leta 2005, se je začel v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. V petek bodo festival plesa, pesmi, narodnih noš in izvirnih glasbil nadaljevali v Domu kulture v Šentvidu pri Stični. V soboto bo na vrsti nastop v Kulturnem domu v Račni pri Grosupljem, v Prosvetnem domu v posavskih Artičah pa ga bodo konec tedna slovesno sklenili.

Vsak večer se bodo v drugem kraju gostujoče skupine s skupino gostiteljico predstavile na osrednjih celovečernih koncertih, v okviru napovedanih obrobnih prireditev pa bodo nastopile še v različnih domovih za starejše občane in nekaterih območnih trgovskih središčih.

Za povezovanje folkloristov iz različnih evropskih držav
Gostitelji festivala so Folklorno društvo Kres iz Novega mesta, Kulturno društvo Vidovo iz Šentvida pri Stični, folklorna skupina Kulturno-umetniškega društva (KUD) France Prešeren iz Račne pri Grosupljem in KUD Oton Župančič iz Artič, ki festival organizirajo z namenom povezovanja folkloristov iz različnih evropskih držav.

Kot je pojasnil predstavnik za stike z javnostmi festivala in član novomeškega Kresa Marjan Moškon, je festival v precejšnji meri zasnovan zanesenjaško, saj bodo gostujoče skupine nastanili v novomeški vojašnici Slovenske vojske, nekatere njihove člane pa tudi pri družinah domačih folkloristov. Stroške festivala krijejo gostiteljice in podporniki, del denarja pa je prispeval Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
t0039285
# 28.04.2011 ob 20:56
Naj se držijo amaterizma,če ne , naj se povežejo s Festivalom Lent,da se bo folkloristom splačalo priti v Slovenijo ! Namreč,na Lentu so skupine vrhunske kvalitete,a pri nekaterih(bivša SSSR) to že ni več ljudski ples,temveč spominja na artiste v cirkusih! Tudi noše so že bolj kot ne stilizirane !
Kazalo