Drugo
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
Mahatmi Gandhi
Mahatma Gandija šteje zgodovina med velikane; Indijci so v človeku, ki je državo v svobodno prihodnost popeljal z nenasilnimi protesti, videli bapuja - očeta naroda.
Gandhi
Mahatmi Gandi se je rodil 2. oktobra leta 1869. Ob počastitvi obletnice njegovega rojstva je med drugim potekala okrogla miza, na kateri je Lev Kreft opozoril na aktualnost Gandijevega duha in delovanja.

Dodaj v

Slovenj Gradec bogatejši za Gandijev spomenik

Preprost človek, ki si je prizadeval za mir
1. oktober 2010 ob 18:25
Slovenj Gradec - MMC RTV SLO

V Slovenj Gradcu so odkrili spomenik Mahatmi Gandiju, ki po besedah župana Matjaža Zanoškarja spada v to koroško mesto, zavezano prizadevanjem za mir v svetu.

Spomenik je izdelal indijski kipar Ram V. Sutar in je darilo indijskega veleposlaništva Sloveniji, odkritje pa sta pospremili predstavitev prevoda Gandijeve avtobiografije in okrogla miza.

Indijski veleposlanik v Sloveniji Jajakar Jerome je ob priložnosti povedal, da je veleposlaništvo presodilo, da je Slovenj Gradec, ki nosi ZN-ov naziv mesto glasnik miru, primeren kraj za postavitev spomenika borcu za mir, ki je bil v resnici, kot je predstavljen tudi s kipom, preprost človek, ovit v preprosto oblačilo.

Navdih za večje prispevanje k miru
"Naj ta pogled na spomenik Mahatmi Gandiju v nas vedno vzbuja inspiracije in ideje, kaj še in kako narediti, da bi prispevali k miru v svetu," je Zanoškar še povedal ob odkritju. Kip stoji v parku na križišču Glavnega trga in Pohorske ceste.

Pri Gandiju je veliko aktualnega
V soboto praznujemo obletnico Gandijevega rojstva – rodil se je leta 1869 - in ob tej priložnosti so odkritje spomenika nadaljevali s predstavitvijo pred kratkim izdanega slovenskega prevoda knjige Avtobiografija Mahatme Gandija, ki je izšla pri založbi Modrijan. Potekala je tudi okrogla miza o Gandijevem življenju in delu, ki jo je vodil direktor Mirovnega inštituta Lev Kreft. Ta med drugim poudarja aktualnost Gandija. Aktualen je boj z nenasiljem, aktualno je po njegovem mnenju tudi tisto, čemur sam po prežihovsko pravi: Ne prenašajte ponižno krivic in ne prizadejajte krivic nekomu drugemu, s tem da se bojujete za svoje pravice. "To se mi zdi zelo gandijevska drža, ki je izrazito aktualna," je pred začetkom okrogle mize dejal Kreft. Meni, da je v svetu, ki je tako poln razvrednotenih ideologij, zelo dobro imeti kakšno trdnejšo etično držo v vsakdanjem ravnanju.

V svetu, polnem napetosti, je politika miru zelo pomembna
Slovesnosti se je med drugim udeležil tudi predsednik parlamentarne skupine prijateljstva z Indijo Jožef Jerovšek, ki je med drugim povedal, da je Indija, gospodarska in politična velesila, zelo pomembna država tudi za Slovenijo. Zlasti se mu zdi pomembno, da se kultura miru in nenasilja, katere tako izrazit predstavnik je bil Mahatma Gandi, širi v Sloveniji in po Evropi. "V današnjem svetu, ki je poln napetosti, je ta politika miru izjemno pomembna," je dejal Jerovšek.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
miroslav
# 01.10.2010 ob 19:48
bodi sprememba, ki jo želiš videti v prihodnosti...
mago
# 01.10.2010 ob 19:23
Čestitam...
moonylink
# 02.10.2010 ob 08:16
sprememba ki jo želim videti v prihodnosti je takšna, da ob članku o gandijevem kipu novinar dejansko prilepi fotografijo dotičnega gandijevega kipa...aja ne...to pomeni da bi mmc moral angažirati nekoga ki živi v bližini da jim ga pofotka z mobitelom in mogoče bi mu morali dat 5€ za bencin...
Kardinal
# 02.10.2010 ob 12:24
Gandhi je bil vizionar, velik Človek, ki je presegal čas, v katerem je živel.
Naj tudi ta kip pripomore k (svetovnemu) udejanjanju njegovih načel in ohranja živo njegovo misel.
PS: Zakaj res ne objavite fotografije kipa?
sejnik
# 04.10.2010 ob 03:19
sicer so pa sliko uspeli objaviti pri STA in Večeru, ne pa v Dnevniku
sejnik
# 04.10.2010 ob 03:13
@mala_mis
zakaj pa potem piše v pretekliku?
mala_mis
# 02.10.2010 ob 13:59
zato, ker je bil članek objavljen včeraj, danes so pa kip odkrili?
Kazalo