Drugo
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 6 glasov Ocenite to novico!
Albert Speer mlajši
Albert Speer mlajši (1934-2017). Foto: Wikipedia
Albert Speer
Albert Speer (1905-1981) se je v zgodovino zapisal kot prvi arhitekt tretjega rajha, od leta 1942 je bil tudi minister za oborožitev. Tukaj je na posnetku iz leta 1978. Zaradi očetovega slovesa je Albert Speer mlajši svoja dela na razpise kdaj prijavil tudi pod psevdonimom. Foto: EPA

Dodaj v

Slovo arhitekta Alberta Speera mlajšega, zaradi očeta kdaj delujočega tudi pod psevdonimom

Sin glavnega arhitekta nacistične Nemčije
17. september 2017 ob 18:50
Frankfurt - MMC RTV SLO

Čeprav se ime Albert Speer povezuje predvsem z nacističnim režimom, se je sin tega slavnega arhitekta podal po očetovih stopinjah in se do svoje smrti pri starosti 83 let tudi zapisal v svetovno zgodovino s stvaritvami po različnih koncih zemeljske oble.

Albert Speer mlajši se je rodil leta 1934 v Berlinu kot najstarejši izmed šestih otrok Alberta Speera (1905–1981), tako rekoč najljubšega arhitekta nacionalsocialističnega režima in takratnega ministra za oboroževanje.

Zaradi jecljanja v mizarsko vajeništvo
Pri starosti 11 let so se otroci z materjo preselili iz okolice Obersalzberga v Heidelberg. Ker je Albert Speer mlajši kot otrok zelo močno jecljal, so ga izpisali iz šole in tako je leta 1952 postal mizarski vajenec. Pozneje je opravil maturo in se leta 1955 vpisal na študij arhitekture na münchenski tehniški univerzi. Med letoma 1960 in 1964 se je izpopolnjeval v več arhitekturnih birojih po svetu, poleg rodne Nemčije med drugim tudi na Švedskem in v Turčiji.

Filozofija trajnostno naravnanega urbanizma
Zaradi spornosti lika svojega očeta je Albert Speer mlajši svoja dela na razpise kdaj prijavil tudi pod psevdonimom. Pri starosti 30 let je v Münchnu odprl svoj prvi arhitekturni biro, ki danes zaposluje okoli 200 ljudi. Pri svojem delu je na globalni ravni poskušal čim bolj uveljavljati svojo filozofijo do okolja primernega in trajnostno naravnanega urbanizma.

Največ Speerovih stvaritev v Frankfurtu
V Nemčiji je največ zgradb po njegovi zasnovi mogoče najti v Frankfurtu, najslavnejša je zagotovo novogradnja Evropske centralne banke. Sicer pa je zasnoval tudi stadion za svetovno nogometno prvenstvo v Cape Townu leta 2010, njegov pa je tudi načrt za stadion prav tako za svetovno prvenstvo iz nogometa, ki bo v Katarju leta 2022.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim leta 2003 Goethejevo plaketo, ki jo podeljuje mesto Frankfurt, sicer pa je nagrade osvajal že vse od 60. let preteklega stoletja, ko je odprl svoj prvi biro.

Albert Speer mlajši je umrl v frankfurtski bolnišnici v petek, potem ko je v četrtek nesrečno padel v svojem stanovanju in si pri tem med drugim zlomil kolk, poročajo nemški mediji.

P. G.
false
false
false
false
Prijavi napako
Komentarji
evaevi
# 17.09.2017 ob 20:38
Ja, anny, očitno je bil dober.
Očetovo breme mu tudi ni bilo lahko, še tukaj mu ga nekateri naprej mečete, res krasna ''povej, čigav si in o tebi vem vse'' mentaliteta.
evaevi
# 17.09.2017 ob 20:30
Bloke v Šanghaju je naredil prav prijazne, v takih bi z veseljem stanovala.
Banko je pa menda treba narediti modernistično in strašljivo, drugačne mu ne bi vzeli.
Pa še zmeraj izpade neprimerno lepša od kakšne ljubljanske pohvaljene Kristalne palače pa Galerije ipd. - pa so za samo grozljivo grde štacune :)
anny22
# 17.09.2017 ob 20:27
Sodeč po slikah so njegove stvaritve uporabne in zelo estetske z kančkom ekstravagance. To sploh ni modernizem, prej in v večji meri klasicizem.
sirus
# 17.09.2017 ob 19:32
hehet

Modernistične zgradbe s socialnim inženiringom ala komiji, brutalizem in podobno.
hehet
# 17.09.2017 ob 18:56
Modernistične zgradbe so rak rana družbe. Človeka demoralizira že sam pogled na te steklene spomenike brutalnosti. Da so gradnje nacistovega sina tako boleče na pogled, se ne čudim.
Kazalo