Projekt je bil zasnovan z mislijo na London, kjer bo v naslednjih letih vzklila cela množica novih nebotičnikov. Foto: NBBJ
Projekt je bil zasnovan z mislijo na London, kjer bo v naslednjih letih vzklila cela množica novih nebotičnikov. Foto: NBBJ
Novi dizajn predvideva približno 60 odstotkov manj sence na pločniku. Foto: NBBJ
Učili so se od primera stavbe Walkie Talkie: stene novih stolpnic ne bodo dovolj konkavne, da bi lahko ustvarile učinek povečevalnega stekla.

Mednarodni arhitekturni biro NBBJ je morda našel povsem inovativen odgovor: oblikovali so par "nebotičnikov brez sence". Stolpnici bosta morali "sodelovati", pravijo, da bosta sončno svetlobo preusmerili naravnost na ulico in pešce na njej. (Na vest so še posebej pozorni Britanci, saj je samo v Londonu za gradnjo odobrenih več kot 230 novih stolpnic.)

Koncept se vrti okrog dveh stolpnic, ki bosta ukrivljeni tako, da bosta kar najbolj minimalizirali kakršno koli senco. S posebnim algoritmom so arhitekti vračunali vse kote, pod katerimi sonce zadane nebotičnik v vsakem dnevu leta, in te informacije nato "prevedli" v načrt.

Svarilni primer "stolpnice zažigalke"
Stolpnici sta načrtovani tako, da bosta svetlobo razpršili na cesto pod seboj – in pri tem ne bosta ponovili londonskega debakla iz leta 2013. Takrat je namreč stolpnica z imenom Walkie Talkie dobila posmehljiv vzdevek "Walkie Scorchie", ker je v tla preusmerjala tako močne žarke, da so dejansko talili na ulici parkirane avtomobile.

Treba je vračunati natančne koordinate
Za načrtovanje takih stavb seveda potrebuješ natančno lokacijo: arhitekti so za primer vzeli koordinate iz Greenwicha na jugu Londona, ampak isti princip bi se po njihovih besedah dalo aplicirati na katero koli lokacijo na svetu. Zaradi londonske klime - oziroma položaja sonca v vsakem letnem času - sta stolpa pri vrhu širša kot pri tleh. Ker je sonce poleti višje na nebu, se stolpnici širita, da lahko zgornja nadstropja "ujamejo" več sonca. Kje drugje na svetu bi bila oblika lahko čisto drugačna. V Dubaju bi stolp denimo prilagodili tako, da bi poleti odbijal manj svetlobe – bil bi ožji pri vrhu ali pa zasukan stran od poletnih žarkov.

Ekipa ni ravno brez priporočil: biro je doslej med drugim zgradil stolpnice za Amazon, Google, Samsung in Microsoft. Podrobnosti o najnovejšem konceptu je objavila revija New London Quarterly.

Dragocena naravna svetloba
Po besedah direktorja Christiana Coopa je bistvo projekta v "izboljševanju našega urbanega okolja ... Najti je treba način, da bomo lahko dobili visoke stavbe, kakršne potrebujemo, pri tem pa na območju pod njimi ne bomo izgubili naravne svetlobe".

Dosedanji odzivi iz stroke so večinoma pozitivni. Philip Oldfield, strokovnjak za visoke stavbe z Univerze v Nottinghamu, nima pritožb: "Pri tem projektu je najboljše to, da se na obliko in videz osredotoča ne samo zaradi čim bolj dramatičnega videza, ampak tudi v imenu ustvarjanja kar najbolj udobnega bivanja na ravni tal."