Mednarodna oblikovalska razstava, ki predstavlja aktualne tokove v sodobnem oblikovanju, bo letos na ogled od 27. septembra do 11. novembra. Foto: www.bio.si
Mednarodna oblikovalska razstava, ki predstavlja aktualne tokove v sodobnem oblikovanju, bo letos na ogled od 27. septembra do 11. novembra. Foto: www.bio.si

Med 437 prijavami sta izbrali 90 del iz 27 držav, ta pa po njunih besedah odražajo sodobne in sveže perspektive. Večina prispelih prijav je bila zanimiva, veliko je bilo sodobnih, dobro izvedenih, svežih in estetskih del.

S posebno pozornostjo industrijskemu oblikovanju
"Izbrana dela za razstavo BIO 23 kažejo, kako moderne tehnologije, digitalizacija in nove tehnologije vplivajo na oblikovalce in oblikovalke ter njihova dela in na kakšen način ti v svoje delo vključujejo domiselno pestrost narave in njenih procesov. Industrijsko oblikovanje je bilo v vsej zgodovini BIA njegova osrednja točka. To področje oblikovanja je v svetu oblikovanja še vedno zelo pomembno, zato bo poseben del razstave BIO 23 posvečen prav delom iz tega polja," pojasnjujeta kustosinji.

Dela, ki bodo med 27. septembrom in 11. novembrom razstavljena v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, bodo razdeljena v štiri glavne kategorije - tehnologija, digitalizacija, globalizacija in izdelki. Razstavo bodo spremljali vodeni ogledi, ustvarjalne delavnice za otroke, projekcije filmov, predavanja, predstavitve izdelkov ter druge razstave in dogodki po Ljubljani.

O najboljših delih bo odločala mednarodna žirija v sestavi Giulio Cappellini, Sven Jonke, Sophie Lovell, Jimmy MacDonald in Vasa J. Perović. Priznanja bienala, zlato medaljo BIO, zeleno nagrado BIO, nagrado za študentsko delo in več častnih pohval, bodo podelili ob odprtju.