Ocenjena vrednost slike je od 1,5 do dva milijona funtov (približno od dva do 2,7 milijona evrov). Foto: sothebys.com
Ocenjena vrednost slike je od 1,5 do dva milijona funtov (približno od dva do 2,7 milijona evrov). Foto: sothebys.com
Ivan Ajvazovski
Ivan Ajvazovski je v romantični maniri v sončni zahod potapljajoči se Kairo naslikal leta 1870. Foto: sothebys.com
Ivan Ajvazovski je Egipt obiskal enkrat samkrat, zato so njegove vedute Kaira in drugih egiptovskih krajev izjemno redke.
Ivan Ajvazovski je Egipt obiskal enkrat samkrat, zato so njegove vedute Kaira in drugih egiptovskih krajev izjemno redke. Na fotografiji umetnikov avtoportret iz leta 1874. Foto: Wikipedia

Platno, ki jo je priznani rusko-armenski umetnik Ivan Ajvazovski (1817-1900) naslikal leta 1870, bodo 2. junija ponujali v sklopu dražbe ruske umetnosti, ocenjena vrednost slike pa je od 1,5 do dva milijona funtov (približno od 2 do 2,7 milijona evrov).
Kot so poročali ruski mediji, je v štiridesetih letih 20. stoletja sliko kupila družina Nosenko, ki je zasedala visoko mesto v tedaj vladajoči sovjetski eliti. Na Sotheby's so potrdili, da so Nosenkovi tožniki, ki so prijavili ukradeno sliko. "Sotheby's bo v dogovoru z družino Nosenko in dobaviteljem 2. junija nadaljeval prodajo Večera v Kairu Ivana Ajvazovskega," je dražbena hiša sporočila Reutersu. "Družina sliko rade volje prodaja prek dražbene hiše Sotheby's, s tem pa se strinja tudi naš dobavitelj," so še sporočili dražitelji. Na željo dobavitelja njegove identitete ne razkrivajo, sporočili so le, da so "sliko v 'dobri veri' dobili leta 2000".
Izjemna priložnost za zbiralce platen Ajvazovskega
Kot je dan predtem sporočilo rusko notranje ministrstvo, naj bi sliko iz zasebne zbirke ukradli leta 1997. Pri dražbeni hiši Sotheby's pa so takoj po pozivu Interpola pojasnili, da so bili seznanjeni s tem, da naj bi bila slika ukradena, vendar pa pri preverjanju baz podatkov ukradenih umetnin (tudi tistega, s katerim razpolaga rusko kulturno ministrstvo), platna niso zasledili. Obrnili so se tudi na moskovsko policijo, ki prav tako ni imela podatka, da bi bila slika ukradena. Spletni katalog hiše Sotheby's med provenienco kot lastnika zbirke navaja N. I. Dedova. "Da slika take veljave in kakovosti več kot 70 let ni bila na ogled javnosti, je upoštevanja vredno in predstavlja izjemno priložnost za zbiralce poglavitnih del Ajvazovskega," so še zapisali v katalogu.
Kairo v vseh odtenkih večerne zarje
Večer v Kairu
, na katerem slikar topografsko natančnost prepleta s simbolično nabito atmosfero, je naslikal leto zatem, ko se je udeležil odprtja Sueškega prekopa. Delo predstavlja enega zgodnjih umetnikovih egiptovskih vedut. Skladno z romantičnim duhom časa, ko so umetniki odkrivali sredozemske kulture in se navduševali nad eksotiko Orienta, je Ajvazovski sicer veliko potoval, vendar pa je bil to njegov edini obisk Egipta. Zato so njegove vedute Kaira izjemno redke. Biograf Nikolaj Soboko leta 1892 omenja le sedem egiptovskih krajin, popis umetnikovih slik v sovjetskih muzejih iz leta 1962 pa s potovanjem v Egiptu povezuje eno samo delo. Med vrhunci torkove dražbe omenjajo v Sotheby's še skupino delo Pavla Čeličeva, med temi dva gvaša iz bikoborske serije, ki je nastala po obisku Španije leta 1934.
Tudi slike ene prvih vidnejših ruskih umetnic Zinaide Serebriakove, ki prihaja iz zbirke nekdanjega ruskega veleposlanika v ZDA Borisa Bakhmeteffa. Med pomembnejšimi deli so opozorili še na platna Vladimirja Borovikovskega in pred kratkim odkrito krajino Volge Alekseja Savrasova.