Letošnji festival se je začel v soboto v zagrebškem kinu Europa s predvajanjem italijanskega dokumentarnega filma Prezadolženi Andree Segrea o grški gospodarski krizi. Do 17. maja bo festival prinesel številne filmske in forumske debate, konferenčni del, Sejem angažirane književnosti in Šolo sodobne humanistike. Foto: Robert Crc
Letošnji festival se je začel v soboto v zagrebškem kinu Europa s predvajanjem italijanskega dokumentarnega filma Prezadolženi Andree Segrea o grški gospodarski krizi. Do 17. maja bo festival prinesel številne filmske in forumske debate, konferenčni del, Sejem angažirane književnosti in Šolo sodobne humanistike. Foto: Robert Crc
Subversive festival, ki združuje različna področja znanosti, umetnosti in aktivizma, letos v ospredje postavlja vprašanja silnic nadzora, ki jih povzroča birokratizacija in fragmentacija ter se sprašuje o možnostih drugačne družbene ureditve in aktivističnega delovanja. Foto: Subversive festival
Rastko Močnik se bo tokrat festivala udeležil s predavanjem Teorija ideologije. Na Subversive festivalu je sodeloval že l. 2009. Redni profesor na oddelku za sociologijo ljubljanske filozofske fakultete v različnih javnih razpravah opozarja, da je kapitalizmu treba poiskati alternativo. Foto: Subversive festival


S predavanji, debatami, filmi in literaturo se bo spraševal, kako birokratizacija in fragmentacija družbe pripeljejo do vsiljivih silnic nadzora, ki pa v družbi niso zlahka opazne.
Sedmi Subversive festival bo tudi letos združil področja znanosti, umetnosti in aktivizma ter skupaj z gosti – znanstveniki, umetniki, filmskimi delavci in aktivisti z vsega sveta – povezal probleme, pozicije in perspektive in se spraševal, ali lahko struktura decentralizirane mreže ponudi nov model družbenega delovanja.
O neopaznem nadzoru in kulturnem nasilju kapitalizma
Festival "reagira - od znotraj", sta ob začetku festivala zapisala Bernard Koludrović in Dunja Matić, vodja konference Moč in svoboda v času nadzora: mreže - ideologija - alternative in šole sodobne humanistike, letos z nazivom Kulturno nasilje kapitalizma. V šoli bodo premišljevali o vprašanjih neoliberalnega kapitalizma med civilnim sektorjem in javnimi izobraževalnimi institucijami. Z novimi teorijami in interdisciplinarnim proučevanjem bodo pristopili k vprašanjem neinstitucionalnih oblik sodelovanja med civilnim in javnim sektorjem.
Migracijske politike na forumu
Koncepte moči in svobode bodo z neposrednimi ali bolj skritimi strogimi režimi gibanja ter vprašanji svobode gibanja in osnovnih človeških pravic povezali tudi na forumu. Migranti pasivno ali aktivno vse bolj postajajo družbeni subjekt, h kateremu gravitira odpor proti novim neenakostim, ki ga običajno spremlja tudi proces zmanjševanja svobode, je zapisala Vedrana Horvat, ki poudarja, da želijo s sekcijo forum mobilizirati javnost k aktivnemu in neposrednemu vključevanju v premišljevanje progresivne migracijske politike. Subversive Forum bo še naprej ostajal platforma za različne akterje in pobude, raziskovalce, aktiviste in umetnike, ki prevprašujejo politiko migracije, feministično teorijo in prakso, alternativne oblike potrošništva in proizvodnje energije.
Med gosti organizatorji napovedujejo britanskega ekonomista Guya Standinga, avtorja knjige o Prekariat, novi nevarni razred, režiserko, glasbenico in feministično ter postkolonialno teoretičarko Trinh T. Minh-ha, profesorja sociologije z univerze v Cambridgeu Görana Therborna, kulturologa Davida Morleyja, francosko politično filozofinjo Catherine Malabou, Françoisa Laruella, ki sta ga Deleuze in Guattari imenovala kot "najvažnejšega evropskega neznanega filozofa sodobnosti" ter slovenskega sociologa in aktivista Rastka Močnika.
Svoboda, nasilje, zapori in telo v literaturi
Poleg konference, foruma in šole sodobnega humanizma bo literarni del festivala zaobjel sejem knjig, predstavitev izbranih del, branje poezije, dvodnevni panel Literatura in svoboda ter tri angažirane tribune na temo družinskega nasilja, stanja v kaznilnicah in zaporih ter medijske reprezentacije telesa v neoliberalni tržni matrici.
Filmski del obarvan s teatrskim in seksualnim pridihom
V sklopu festivala se bo zvrstilo več kot 40 filmov. Ob svojem začetku leta 2008 se je festival poimenoval Subversive Film Festival in filmski program je še danes izredno pomemben del festivala. Osrednja tema letošnjega filmskega dela bo artificialnost prostora, transformiranega v teater. Retrospektiva bo posvečena feministični teoretičarki in cineastki Trinh T. Minh-ha. V tekmovalnem delu festivala bodo predvajali filme Alaina Resnaisa, Maxa Linza, Davida Wendta, Ayumi Sakamoto in Michela Houllebecqa, v spremljevalnem filmskem programu pa filme, ki skozi različne režijske in avtorske perspektive tematizirajo seksualnost, s čimer bodo pospremili tudi celovito hrvaško izdajo dela Michela Foucaulta Zgodovina seksualnosti. Na koncu filmskega dela bodo podelili tudi nagrade Wild Dreamer za najboljši igrani in dokumentarni film, najboljši film po oceni občinstva in nagrado za življenjsko delo.
V spremljevalnem programu bo nastopil tudi Francoz alžirskih korenin, glasbenik in aktivist Rachid Taha z osemčlansko skupino, za katerega je značilni vrhunski spoj zahodne in orientalske glasbe. Taha bo na festivalu tudi predaval o arabski pomladi in migracijah.