Berlinčani se takole športno udejstvujejo na nekdanji letališki pisti. Foto: EPA
Berlinčani se takole športno udejstvujejo na nekdanji letališki pisti. Foto: EPA
Legendarno letališče so zaprli leta 2008. Foto: EPA

Letališče se je v zgodovino zapisalo leta 1948, ko so zahodni zavezniki prek njega zlomili sovjetsko zaporo zahodnega dela mesta. A od zaprtja leta 2008 se politiki niso mogli zediniti, kakšna bo njegova prihodnost, piše britanski Guardian. Po zadnjih napovedih naj bi letališki kompleks preoblikovali v kulturni center z ogromno knjižnico, kar bo še dodatno obogatilo že tako raznoliko kulturno ponudbo, s katero se ponaša Berlin.

Berlinski mestni senat se je v sredo tako že seznanil z dvema različicama načrtov. Če bo kateri izmed njiju uresničen, se bo Tempelhof postavil ob bok pariškemu centru Georgesa Pompidouja, ki pod že od daleč vidno nenavadno streho gosti 3.200 sedežev za bralce, galerijo, restavracije, razstavne prostore in otroško knjižnico.

V novem kompleksu naj bi združili mestno knjižnico z Breite Strasse in knjižnico Amerika-Gedenkbibliothek. Enega izmed načrtov je pripravila agencija Kohlmayer iz Stuttgarta, ki je kompleks "spremenila" v vesoljsko ladjo. "Po navadi nisem za pompozne poteze, a takšen historični objekt to prenese," je načrte komentiral arhitekt Jens Oberst. Drugi predlog, ki ga je komisija izbrala izmed 40 prispelih, je pripravil biro MaO iz Züricha.

Projekt je ocenjen na 270 milijonov evrov
Mestni senat bo za enega izmed predlogov zeleno luč prižgal na začetku prihodnjega leta, dela pa naj bi se začela leta 2016. Projekt preureditve naj bi trajal pet let, stroški pa so ocenjeni na 270 milijonov evrov.

Kritiki so prepričani, da bo končna cena dvakrat višja in bo gotovo presegla 500 milijonov evrov. Opozicijski politiki in okoliški prebivalci so do projekta skeptični. "Če želite zgraditi knjižnico za ljudi, zakaj je ne zgradite tam, kjer so ljudje?" je dejala Alice Strover, nekdanja sekretarka za kulturo v berlinskem senatu. Zdajšnji sekretar za kulturo André Schmitz je prepričan, da bo novi center pritegnil 3,5 milijona obiskovalcev letno, kar je skoraj toliko kot omenjeni pariški center.

Peticijo za ohranitev parka podpisalo že 103.000 podpisnikov
Od zaprtja je nekdanje letališče priljubljena sprehajalna točka za številne lastnike psov in ljubitelje spuščanja zmajev, ki nasprotujejo načrtom mestnih oblasti. Med prebivalci je zakrožila tudi peticija o referendumu, na katerem bi odločali o tem, ali naj na tem mestu ostane park. Peticijo je do zdaj podpisalo že 103.000 podpisnikov.

"Ker je Berlin vse gosteje naseljen in pozidan, nujno potrebujemo zelene površine, kot je ta," je dejala pobudnica peticije Margarete Heitmüller. Če bodo do 13. januarja zbrali dovolj podpisov za referendum, bo ta potekal poleti, kar bi privedlo do preložitve projekta mestnih oblasti.