Predmet razvojnega projekta Second Chance je oživljanje oz. nadaljevanja razvoja postindustrijskih območij s pomočjo kulture in ustvarjalnosti. Revitalizacija degradiranega območja nekdanje tovarne Rog v novo kulturno umetniško središče se tako v celoti sklada s projektom. Foto: MOL
Predmet razvojnega projekta Second Chance je oživljanje oz. nadaljevanja razvoja postindustrijskih območij s pomočjo kulture in ustvarjalnosti. Revitalizacija degradiranega območja nekdanje tovarne Rog v novo kulturno umetniško središče se tako v celoti sklada s projektom. Foto: MOL
Na arhitekturno-urbanistični natečaj za ureditev območja tovarne je prispelo 18 elaboratov, prvo nagrado pa je prejela zasnova Marjana Bežana, MX - SI architectural studia iz Barcelone, Borisa Bežana, Mara Gabriele Partide Munoz in Hectorja Mendoze Ramireza. Foto: MOL
Začasna tovarna, dokumentarni feljton na Televiziji Slovenija
Skozi razvojni projekt Second Chance bodo ugotovili, na kakšen način omenjena področja in dejavnosti umestiti v Center sodobnih umetnosti Rog in kako bi bilo mogoče smiselno povezati sedanje vsebine z načrtovanimi. Foto: Miha Fras

Poleg Ljubljane v projektu sodelujejo še Nürenberg, Leipzig, Benetke in Krakov, vsem mestom pa je skupno, da želijo nekdanja industrijska območja oživiti s pomočjo kulture in ustvarjalnosti. Ljubljanska partnerja projekta sta Mestna občina Ljubljana ter Muzej in galerije mesta Ljubljane. Kot je povedal načelnik oddelka za kulturo na ljubljanski mestni občini Uroš Grilc, je Mestno občino Ljubljana k sodelovanju povabil vodilni partner, mesto Nürnberg.

Poleg nekdanje tovarne koles Rog so v projekt vključeni še nekdanja tovarna AEG v Nürnbergu, Halle 14 leipziške predilnice, Arsenale v Benetkah in depo tramvajev v Krakovu. Vrednost projekta, ki se bo končal junija 2013, je 2.882.700 evrov. Projekt se je po Grilčevih besedah formalno začel v začetku letošnjega leta, ko je bil potrjen v okviru programov Srednje Evrope, dejansko pa je stekel šele letošnjega julija, ko je ljubljanska mestna občina skupaj z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane vzpostavila ekipo, ki dela pri projektu.

Najprej uskladitev vseh petih mest
Prvi del projekta je minil predvsem v znamenju usklajevanja vseh partnerskih mest, predvsem zato, ker je pomemben del projekta vzpostavitev enotne in skupne metodologije. Do zdaj so vzpostavili spletno stran projekta in natisnili skupno zloženko ter pripravili primere dobrih praks.

Na lokalni ravni pripravljajo analizo prednosti in slabosti, nevarnosti ter priložnosti projekta revitalizacije tovarne Rog. Poleg tega pripravljajo razvojno vizijo za Center sodobnih umetnosti Rog, ki bo podlaga nadaljnjim raziskavam. Rezultati prvih analiz bodo javno predstavljeni v začetku prihodnjega leta.

Arhitektura "iz Barcelone"
Za novi center umetnosti je arhitekturne načrte izdelal na natečaju izbrani biro MX_SI iz Barcelone. Pri tem so, kot je povedal Grilc, sledili smernicam Zavoda za spomeniško varstvo, saj je tovarna Rog registrirana kot kulturna dediščina. Skozi projekt Second Chance bodo poskušali tudi ugotoviti, na kakšen način lahko vključijo zgodovino tovarne Rog in z njo povezanih ljudi v kulturni center.

Ker so ob pripravljanju javnega natečaja na občini ugotovili, da je veljaven prostorski akt za območje nekdanje tovarne Rog potreben spremembe, so pripravili novega. Občinski podrobni prostorski načrt za del območja urejanja CI 5/6 Rog je bil že sprejet in objavljen v uradnem listu. Na upravni enoti je tudi že vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja za rušitev, do konca leta pa bodo vložili tudi vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo Centra sodobnih umetnosti Rog in pripadajočih podzemnih garaž, je še povedal Grilc.

Center namenjen tudi arhitekturi in oblikovanju
V investicijskem programu je bilo za območje med Trubarjevo cesto, Rozmanovo ulico in Ljubljanico, kot je bilo javnosti predstavljeno pred letom dni, predvidenih 82 milijonov evrov. Projekt se je zdaj osredotočil na obnovo nekdanje tovarne Rog z gradnjo Centra sodobnih umetnosti in pripadajočih podzemnih garaž, spreminjajo pa tudi investicijski načrt. Ko bo ta pripravljen, bodo objavili razpis za zasebnega partnerja.

Odločitev o tem, katere vsebine bodo našle mesto v Centru sodobnih umetnosti Rog, izhaja iz strategije razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana 2008-2011. Poleg vizualne umetnosti bo center namenjen tudi oblikovanju in arhitekturi. Ta področja po Grilčevem mnenju v Ljubljani nujno potrebujejo ustrezno infrastrukturo, kot so razstavišče za večje prireditve, umetniški ateljeji in bivalni ateljeji za gostujoče ustvarjalce.