Multimedijski center Kibla je zasnoval prepričljiv program, ki povezuje tako rekoč vse kulturne discipline. Foto: www.si2012.si
Multimedijski center Kibla je zasnoval prepričljiv program, ki povezuje tako rekoč vse kulturne discipline. Foto: www.si2012.si
Maribor - kandidat za Evropsko kulturno prestolnico 2012
Mariborska kandidatura je pravzaprav kandidatura več občin vzhodne kohezijske regije. Foto: www.si2012.si
Maribor - kandidat za Evropsko kulturno prestolnico 2012
Vsaka občina bo k programu prispevala s tisto dejavnostjo, v kateri je najmočnejša. Foto: www.si2012.si

S tem, ko je sprejela sklep, da pristojnim institucijam EU-ja predlaga nominacijo za naslov evropska prestolnica kulture 2012 Mestno občino Maribor, je vlada izkazala strinjanje s priporočilom, v katerem je mednarodna svetovalna komisija kot najboljšo od štirih kandidatur (programe so predložili še Celje, Koper in Ljubljana) izpostavila mariborsko.

Vsaka občina s svojo specialnostjo
Glavni elaborator mariborske kandidature oziroma programa je multimedijski center Kibla. Ta je pod okriljem mariborske kandidature, kjer sodeluje več občin vzhodne kohezijske regije. Poleg Mestne občine Maribor so to še Murska Sobota, Ptuj, Velenje, Slovenj Gradec in Novo mesto. Vsaka od občin bo sodelovala s tisto dejavnostjo, v kateri je najmočnejša. Murska Sobota bo poudarila domačo obrt in književnost, Ptuj sodeluje na področju etnologije, arheologije, kulinarike in kulture vina ter srednjeveške arhitekture, velenjska občina pa je svoj program gradila okoli otroškega festivala, plesa, književnosti in industrijske dediščine.

Poudarek na sintezi kulturnih disciplin in dejavnosti
Mariborski program ne izpostavlja le sinteze različnih kulturnih disciplin, pač pa izpostavlja tudi sintezo kulturnih z drugimi dejavnostmi. Kot je poudaril eden izmed pobudnikov mariborske kandidature Peter Tomaž Dobrila, je namen projekta vzpostaviti povezavo ustvarjalnosti, dediščine, izobraževanja, raziskovanja, digitalne pismenosti, kulturnega turizma, gospodarstva, ekologije s "čisto energijo". Pripravljalci programa pa si prizadevajo tudi za to, da bi uspešno izveden program imel tudi dolgoročne pozitivne učinke na razvoj celotne regije.

Sodba EU-ja še dolgo ne bo znana
Izpostavimo naj le namero, obnoviti okoli 30 spomeniško zaščitenih objektov v regiji in postaviti okoli 7 novogradenj za kulturne in sorodne vsebine, 7 novih rezidenčnih centrov za umetnike, 5 novih centrov kreativnih industrij in novega muzeja na prostem. Ali bodo pozitiven moment v tem programu prepoznali tudi v Evropski uniji, ne bo znano še dolgo.

Slovenija mora namreč predlog izbranega mesta pristojnim institucijam EU-ja posredovati do konca leta. Nato bo stekla "zajetna" procedura: predlog Slovenije bo presojala mednarodna komisija, ki jo imenuje Evropska komisija. Priporočilo bo posredovala Evropskemu parlamentu, Svetu EU-ja in EK-ju. Parlament nato posreduje svoje mnenje Evropski komisiji, ta pa svoje mnenje Svetu EU-ja. Slednji bo razglasil mesto, ki bo postalo EPK 2012.

Mariborski župan Franc Kangler je po odločitvi vlade med drugim povedal, da si Maribor zasluži, da postane evropska prestolnica kulture. "Mesto bo s tem doživelo pravo kulturno eksplozijo," je v izjavi za medije zapisal Kangler, ki še poudarja, da kandidatura Maribora ni le projekt mesta, temveč celotne države, saj gre za kulturno in siceršnjo prepoznavnost Slovenije v svetu.