Oton Polak, Rdeče cvetje, 2007, akril na platnu. Foto: Umetnostna galerija Maribor
Oton Polak, Rdeče cvetje, 2007, akril na platnu. Foto: Umetnostna galerija Maribor
Oton Polak, Tihožitje, 2007, akril na platnu. Foto: Umetnostna galerija Maribor

Novico je za STA sporočil fotograf Branimir Ritonja.

Polak se je rodil v Mariboru 16. maja 1917. V letih 1940 in 1941 je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, med letoma 1945 in 1948 pa na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je pri Gabrijelu Stupici opravil podiplomski študij slikarstva. Pri Božidarju Jakcu je opravil še podiplomski študij grafike.

Od leta 1952 do 1975, ko se je bil upokojil, je bil zaposlen kot likovni pedagog na osnovni šoli ter na srednji strokovni šoli za aranžerstvo v Mariboru. Bil je tajnik in predsednik Društva likovnih umetnikov Maribor (1954–1975) ter predsednik upravnega odbora Razstavnega salona Rotovž (1968–1977). Sodeloval je na številnih slikarskih kolonijah v Sloveniji in Makedoniji (pripravil je tudi več samostojnih) ter pri številnih skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini. Leta 1987 mu je ob njegovi 70-letnici Umetnostna galerija Maribor (UGM) pripravila veliko retrospektivno razstavo. V UGM-ju je razstavljal svoja nova dela tudi ob svoji 90-letnici.

Mestne vedute in ladje, tihožitja, figure ...
V Polakovih slikah prevladujejo značilna dosledno izdelana barvna analiza ter pretehtana barvna in kompozicijska razmerja. Tipično motiviko – mestne vedute in ladje, tihožitja, se posebej cvetlična, in figure, bodisi velike figuralne kompozicije ali portrete – je Polak transponiral kot slikarski motiv v urejene, logično skonstruirane in barvno urejene bogate celote. Preizkušal je tudi nove možnosti raznih tokov abstraktne umetnosti, zlasti informela. V njegovem opusu ima pomembno vlogo problematika svetlobnega centra, piše v monografiji 25 let Glazerjeve nagrade.

Polak je prejemnik številnih nagrad. Za ciklus grafik Stari Maribor (1953) je prejel Prešernovo nagrado, dvakrat je prejel nagrado za slikarstvo Mariborske kulturne revije. Med drugim je prejel tudi odkupno nagrado Društva slovenskih likovnih umetnikov (1972), plaketo Zveze kulturnih organizacij (1997), bronasti grb mesta Maribor (1987), Glazerjevo nagrado za življenjsko delo (1988) in nagrado Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov za leto 2006. Leta 2007 je postal častni občan Mestne občine Maribor.

Kot slikar je bil dejaven vse do smrti. Nekaj dni pred smrtjo je oddal delo za skupinsko razstavo članov društva likovnih umetnikov Maribor, je še sporočil Ritonja. Razstava se bo odprla v sredo, 14. decembra, v matičnem razstavišču društva na Židovski ulici v Mariboru.

V ponedeljek ob 10. uri bo v galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor spominu na Polaka posvečena žalna seja.