Drugo
(7)
France Perovšek
France Perovšek je TV Ljubljana vodil med letoma 1956 in 1959. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Slovo Franceta Perovška

Dodaj v

Umrl je utemeljitelj slovenske televizije France Perovšek

Slovo nosilca partizanske spomenice
10. november 2011 ob 16:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

V 90. letu starosti je umrl pionir in utemeljitelj slovenske televizije, politični delavec in borec narodnoosvobodilnega gibanja, France Perovšek.

S televizijo se je prvič srečal leta 1950 med obiskom pariškega nacionalnega studia, leta 1956 pa zasedel mesto generalnega direktorja RTV Ljubljana. Začel je priprave na poskusni program in leto pozneje so v začasnem studiu v Festivalni dvorani v devetih dneh posneli devet oddaj. To je bilo tudi leto, ko je v zagrebškem studiu nastala prva oddaja Televizija prihaja. Kot je Perovšek dejal ob slavju 35-letnice televizije, je zanj prav rojstvo te šele "omogočilo, da je postala Slovenija enoten politični, kulturni in informacijski prostor".

Pomemben je njegov prispevek pri prvem snemanju Televizije Ljubljana za Evropsko radiodifuzno zvezo - Evrovizijo leta 1960, ko so prvič prenašali smučarske skoke iz Planice. Projekt, ki je požel številne pohvale, je Perovšku pomenil prve korake v domačem in hkrati mednarodnem televizijskem prostoru, vendar to je bil zanj tudi otožen čas, saj je medij zapuščal zaradi bolezni. Pozneje - med letoma 1960 in 1964 je deloval kot glavni tajnik Univerze v Ljubljani.

Vodja cone B Svobodnega tržaškega ozemlja
V letih, preden je svoje delo posvetil televiziji, je v času druge svetovne vojne pravnik in politični delavec vidno deloval kot član narodnoosvobodilnega gibanja. Bil je nosilec partizanske spomenice leta 1941, politični komisar v več enotah in opravljal številne odgovorne zadolžitve. Po koncu vojne je vodil slovenski del cone B Julijske krajine oziroma Svobodnega tržaškega ozemlja. O izkušnjah in času narodnoosvobodilnega gibanja ter svojih idejah za boljši jutri je med drugim pisal v knjigi Moja resnica, pred kratkim pa je izdal tudi delo Za Slovenijo.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
fotko
# 10.11.2011 ob 20:17
Bil je moj sosed v Kozolcu na Bavarskem dvoru - pravzaprav bi moral reči, da sem bil jaz njegov sosed! Prijeten, dober in topel človek. Zanimiv in razgledan sogovornik.

"O mrtvih vse dobro, samo ne drži, da je bil borec "narodnoosvobodilnega gibanja". Ne le, da nam to gibanje ni prineslo svobode, ampak je bilo krivo, da leta 1945 nismo postali svobodni, ampak šele 1990 ... " Me zanima vaš letnik rojstva?! Največ namreč pametujejo tisti, ki niso doživeli teh časov!
ezat_anim
# 10.11.2011 ob 19:54
Umrl je utemeljitelj SLOVENSKE televizije France Perovšek...vi pa njemu RIP-ate. Sram vas bodi ! Drugič mu raj napišite (RIP Frank - bo vsaj imelo glavo in rep, ne pa kr neki RIP France)

počivaj v miru in hvala za vse France !
liliputput
# 10.11.2011 ob 18:15
Naj počiva v miru!!!
Kasiopeja
# 11.11.2011 ob 10:06
Gospod Perovšek je bil vedno odličen sogovornik in tako skromen človek, da sem šele ob njegovi smrti dojela, kaj je v resnici pomenil. Rada bi videla, da bi bili na TVS vodilni kadru tudi tako predani delu, kot je bil on. A to je najbrž utopija.
Naj počiva v miru!
kačon
# 10.11.2011 ob 18:20
R.I.P.
necromncr
# 16.11.2011 ob 19:28
Verjetno je bil tale DVB-T kaplja čez rob. Mene bi tudi pobralo, če bi toliko naredil, potem pa gledal ostale, kako na ta račun je..jo narod..

RIP, hvala za preživete ure pred TV-jem.
Whale
# 10.11.2011 ob 19:39
O mrtvih vse dobro, samo ne drži, da je bil borec "narodnoosvobodilnega gibanja". Ne le, da nam to gibanje ni prineslo svobode, ampak je bilo krivo, da leta 1945 nismo postali svobodni, ampak šele 1990.
Kazalo