Federico García Lorca se je rodil leta 1898 v Granadi. Tukaj na fotografiji iz leta 1934, dve leti pred smrtjo. Foto: Wikipedia
Federico García Lorca se je rodil leta 1898 v Granadi. Tukaj na fotografiji iz leta 1934, dve leti pred smrtjo. Foto: Wikipedia
Lorcova hiša v kraju Huerta de San Vicente. Tukaj je živel po vrnitvi v Andaluzijo leta 1936, preden je pobegnil v prijateljevo domovanje, kjer so ga nato aretirali. Hiša je danes preurejena v muzej. Foto: Wikipedia

Lorca je bil aretiran in ubit v Granadi leta 1936, kamor se je vrnil iz Madrida, ko se je razplamtela španska državljanska vojna. Pred kratkim objavljeni dokumenti iz leta 1965 so pravzaprav prvo priznanje oblasti v Granadi o vpletenosti v njegovo smrt, navaja The Guardian.

Okoliščine Lorcove smrti in nahajališče njegovih posmrtnih ostankov veljajo za eno največjih skrivnosti novejše španske zgodovine. Do zdaj je veljalo, da ga je skupaj s tremi drugimi umoril desničarski strelski vod.

Poročilo spisano skoraj tri desetletja po usmrtitvi
Dokumenti, objavljeni v četrtek, se nanašajo na poizvedovanje francoske pisateljice Marcelle Auclair v 60. letih prejšnjega stoletja. Njen zahtevek za pridobitev informacij si je medsebojno podajalo več ministrov, ki so razpredali, ali naj se nanj odzovejo. Nato so zaprosili policijske oblasti v Granadi, da spišejo poročilo - in to se je zgodilo 29 let po Lorcovi smrti.

Kot pričajo ti dokumenti, je bil Lorca preganjan zaradi svojih prepričanj, saj ga označijo za "socialista in prostozidarja", o katerem so krožile govorice, da prakticira "homoseksualne in nenormalne prakse". Potem ko je policija dvakrat pregledala njegov dom v kraju Huerta de San Vicente v provinci Granada, je pobegnil v prijateljevo domovanje.

Avgusta 1936 - le mesec dni po tem, ko je izbruhnila državljanska vojna - so policisti obkolili hišo, v kateri se je skrival, prijatelji pa so poskušali posredovati v njegovem imenu. Po teh novih dokazih je bil Lorca aretiran in odpeljan z avtomobilom skupaj s še enim pripornikom na območje v bližini kraja, znanega kot Fuente Grande. Nato je bil "usmrčen takoj po tem, ko je podal priznanje, in bil pokopan na tej lokaciji, v zelo plitvem grobu v globeli". Dokumenti pa ne razkrivajo podrobnosti njegovega priznanja.

Neuspešno iskanje posmrtnih ostankov
Po razkritju teh dokumentov je Lorcov biograf Ian Gibson izpostavil, da gre za uradne dokumente in tako poudaril njihov pomen. "Vse do Francove smrti je Lorcov umor ostajal problem za režim," je povedal za medije. Dejal je še, da ti dokumenti zdaj prepustijo le malo prostora špekulacijam o stopnji vpletenosti diktatorske oblasti v Lorcovo smrt. "Dokazujejo, da ni šlo za ulični umor - da ga je odvedla državna oblast, zato da ga usmrti," je dejal in dodal, da "sami pravijo tako".

Od leta 2009 je bilo več medijsko odmevnih poskusov, da bi odkrili njegov grob, vendar arheologi do zdaj niso bili uspešni. Dokumenti zdaj dokazujejo, da je Franco seveda zavajal javnost s trditvami, da se obtožbe o vpletenosti njegovega režima v književnikovo smrt uporabljajo kot propaganda proti njemu. "Pisec je umrl, ko se je pomešal med upornike, to so naravne nesreče vojne," so še bile diktatorjeve besede.