Drugo
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 20 glasov Ocenite to novico!
Pri izkopavanjih, ki so jih začeli pred dvema tednoma in jih nameravajo prihodnji teden končati, so do zdaj odkrili osem dokaj bogatih keltskih moških in ženskih žganih pokopov. Foto: Goran Rovan
Kelti
Tavriski, kot so s skupnim imenom rekli keltskim rodovom in plemenom na današnjem slovenskem ozemlju, so se naselili na južno obrobje vzhodnih Alp v začetku 3. stoletja pred našim štetjem. Za svoja bivališča so si izbrali predvsem plodne ravnice ob rekah, nekaj plemen je odšlo tudi v hribovite predele ob Mirni in Krki ter na območje Kolpe. Foto: BoBo

Dodaj v

V Brežicah odkrili grob keltskega bojevnika z bojnim vozom

Bogati keltski ostanki na območju Brežic
29. marec 2017 ob 21:47
Brežice - MMC RTV SLO, STA

Pri arheoloških raziskavah območja načrtovanega parkirišča ob brežiškem domu starejših je ekipa arheološkega podjetja Arhos odkrila izjemno bogat grob keltskega bojevnika s pridanim lončenim posodjem, železnim orožjem, bronasto posodo in ostanki bojnega voza.

Vodja izkopavanj Slobodan Olić je grob postavil v 2. stoletje pred našim štetjem.

Olić je povedal, da omenjenega groba še niso povsem raziskali, v njem pa so poleg železnih ostankov bojnega voza našli značilno keltsko lončeno posodo s klekastim obodom, večjo lončeno skledo, kalotasto bronasto posodo, zvit železen meč, železen bojni nož in železen sulični list.

Ker gre za izjemno bogat grob, se verjetno v njem skrivajo še druge najdbe, za zdaj pa ga okvirno postavljajo v 2. prazgodovinsko stoletje, kar pomeni, da gre za približno 2200 let stare najdbe. Točnejše datiranje bo sicer mogoče po natančni analizi vseh grobnih pridatkov, je dodal.

Bogate keltske najdbe
Pri izkopavanjih, ki so jih začeli pred dvema tednoma in jih nameravajo prihodnji teden končati, so do zdaj odkrili osem dokaj bogatih keltskih moških in ženskih žganih pokopov. Ti sicer spadajo v okvir širšega keltskega grobišča z več kot sto grobovi, ki so ga v preteklih letih odkrili na območju nekdanjega brežiškega sejmišča.

Zadnjih osem grobov je vsebovalo značilne keltske pridatke. V moških so predvsem železno bojno orožje z značilnimi dolgimi keltskimi meči v železnih nožnicah, ki so jih med pokopom obredno zvili, težki bojni noži, brivski pribor, ostanki ščitov oz. kovinski ščitni grbi in večje lončeno posodje, v ženskih pa železen in bronast nakit ter manjše lončeno posodje.

Cel vozni park
Zanimivo je, je opozoril Olić, da so v Brežicah od zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja skupaj z danes odkritim našli kar tri keltske bojne vozove, kar priča o moči in ugledu tamkajšnje keltske naselbine, ki je zelo verjetno ob Savi in Krki obvladovala strateško pomemben prehod skozi t. i. brežiška vrata. Tamkajšnjih keltskih naselbinskih sledov še niso odkrili.

Za najdbo keltskega bojnega voza je Olić ocenil, da je moral njegov lastnik oz. voznik bojevnik spadati v sam vrh tedanje družbe.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
bozo67
# 29.03.2017 ob 23:45
Slika?? Vsaj skica?
dharma
# 30.03.2017 ob 08:54
barezi
A vi dotično osebo poznate ali sklepate glede njegove strokovne usposobljenosti zgolj po parih klikih na googlu. Ti isti kliki namreč razkirjejo, da je to geografsko področje bilo tudi keltsko.
To, da pa izkopavanje ni v domeni neke državne službe oz. institucije se pa popolnoma strinjam in iz te strani gre kritika predvsem medijem, ker ne preverijo verodosrojnost podatkov.
Alchemist
# 30.03.2017 ob 08:03
2. prazgodovinsko stoletje? Kaj naj bi to pomenilo...? Prazgodovina je relativen pojem, zato raje napišite 2 stoletje pr. n. š.
Brokoli1976
# 29.03.2017 ob 23:28
Noro, čestitke!
goli
# 30.03.2017 ob 09:35
@barezi
In kaj ti ni jasno?
los-t
# 30.03.2017 ob 05:58
Se pravi da bojo vsi stanovalci doma prej pomrli ko pa lahko parkirali pred domom...?
Micesar
# 29.03.2017 ob 23:36
Samo čakam, da se tudi v Sloveniji pojavi kakšen "Daorson", "Varvaria" ali "Assiria".
spy rtv slo
# 29.03.2017 ob 23:21
še en dokaz več da smo slovenci potomci keltov, venetov in germanov
barezi
# 30.03.2017 ob 04:14
Če nam razni Olići iz privatnega podjetja za kopanje kanalov šarijo po zgodovini, potem bo to že držalo!? Gre za venetskega (slovenskega) vojščaka. Keltov (kasta) pa na tem območju ni bilo.
Kazalo