Prebivalci
Prebivalci "Džungle" z različnimi kulturnimi dogodki vsaj za nekaj ur pozabijo na težke življenjske razmere. Foto: Reuters

Kot poroča Guardian, je otvoritveni stavek Bernarda "Kdo je tam?" še spremljal trušč, že po petih minutah pa je okoli 300 beguncev zbrano prisluhnilo igralcem. Joe Murphy, soustanovitelj projekta Good Chance, ki je pomagal pri organizaciji, je predstavo pospremil z besedami, da gre za idealno igro. "Hamlet je zgodba o mladem moškem, depresivnem in zafrustriranem, razpetem med življenjem in smrtjo, ki ne ve, kaj bi naredil, ki se bori z odločitvami," je dejal. "Enako velja za tisoče ljudi tukaj, ki so v enakem položaju." Kot je dejal, je v taborišču veliko najstnikov, ki so brez spremstva. "Tu so otroci, ki so se znašli v največji bitki življenja, ko razpadajo mentalno in fizično, ko se jim meša ... To je tragedija."

Prostovoljci so improviziran oder postavili sredi taborišča, uporabljeni material pa bodo potem uporabili za zatočišča. Odzivi prebežnikov so bili večinoma pozitivni. "Jezik je zelo lep. Zelo mi je všeč," je dejal Benjamin, gradbenik iz Irana, ki je Hamleta v domovini gledal v farščini. Njegov neimenovani prijatelj je dejal, da takšni dogodki dvigajo moralo. Gledalcem so razdelili tudi sinopsis v več jezikih.

Gostujoči Hamlet je del turneje Globe to Globe, ki se je začela aprila 2014, njen cilj pa je Hamleta (letos praznujemo 400. obletnico rojstva Shakespearja) uprizoriti v čim več državah. Hamleta so tako med drugim gledali tudi že v begunskem taborišču v Jordaniji.